Νίκος Καλογερόπουλος: Ο τρελός του σινεμά
ΚΟΣΜΟΣ

Νίκος Καλογερόπουλος: Ο τρελός του σινεμά

SHARE THIS

Ο Νίκος Καλογερόπουλος (1952 – ) είναι Έλληνας ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ποιητής και τραγουδοποιός. Είναι περισσότερο γνωστός για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο, στη βραβευμένη ταινία Λούφα και παραλλαγή (1984), στην οποία κέρδισε και το βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Πρωτίστως, είχε συμμετάσχει και στην ταινία Μάθε παιδί μου γράμματα, μέσω της οποίας βραβεύτηκε με το βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Κατόπιν ακολούθησαν κι άλλα.

Πέρα από τον κινηματογράφο, έχει συμμετάσχει και στην τηλεόραση, στη γνωστή σειρά Ο Χριστός ξανασταυρώνεται. Ενώ έχει κυκλοφορήσει και δυο ποιητικές συλλογές (1981 και 1991). Επίσης, έχει γράψει θεατρικά έργα, και, τέλος, το 1994, κυκλοφόρησε και δίσκο, ονόματι “Τα δέοντα”.

Από το 1980 που ξεκίνησε η κινηματογραφική του καριέρα έχει συνεργαστεί με σπουδαίους σύγχρονους σκηνοθέτες, όπως τον Νίκο Περάκη, τον Θόδωρο Μαραγκό, τον Κώστα Φέρρη, τον Νίκο Ζαπατίνα κ.ά.

Ενώ, ως σκηνοθέτης συνεργάστηκε με τον Γιώργο Κιμούλη, τον Ηλία Λογοθέτη, τον Αντώνη Καφετζόπουλο κ.ά.

Καριέρα στην τηλεόραση

Στην τηλεόραση έκανε το ντεμπούτο του, στη μεταφορά του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1975). Ακολούθησαν κι άλλες τηλεοπτικές σειρές όπως Ο φωτογράφος του χωριού (1977), το Οι παραστρατημένοι και το Μεθυσμένη πολιτεία (1980). Το 1980, συμμετείχε και σε έναν μικρό ρόλο στην ταινία Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι. Στην τηλεόραση συμμετείχε και σε άλλες σειρές όπως: το Χαίρε Τάσο Καρατάσο (1985), το Όλη η δόξα όλη η χάρη (1989), Στο κάμπινγκ (1989), το Ερασιτέχνης άνθρωπος (1999) κ.ά.

Καριέρα και στον κινηματογράφο

To 1981 έκανε και πρώτο του μεγάλο ρόλο στον κινηματογράφο, στο “Μάθε παιδί μου γράμματα”, στον οποίο βραβεύτηκε για την ερμηνεία του στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Μετά την ταινία αυτή, συμμετείχε στην ταινία «Άρπα Colla» (1982). To 1983, ακολούθησε άλλη μία επιτυχημένη του ερμηνεία στην ταινία «Ρεμπέτικο», μέσω της οποίας βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το Βραβείο της Εξαιρετικής Ερμηνείας.

Το 1984, έκανε μία από τις πιο γνωστές του ταινίες, το «Λούφα και παραλλαγή», στον ρόλο ενός φαντάρου, του Γιάννη Παπαδόπουλου. Από την ερμηνεία του αυτή κέρδισε το βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Μετά από μερικές ακόμα ταινία υπήρξε μία παύση στην κινηματογραφική του καριέρα 2010 έως σήμερα.

Κατόπιν, μέσα στο 00′ ακολούθησαν μερικές ακόμα ταινίες, μέχρι το 2011, όπου υπέγραψε τη σκηνοθεσία στην ταινία «Οι ιππείς της Πύλου», στην οποία έγραψε και το σενάριο, τη μουσική αλλά και συμμετείχε και ως ηθοποιός. Αυτό ήταν το σκηνοθετικό του ντεμπούτο σε ταινία. Την αμέσως επόμενη χρονιά συμμετείχε σε ένα ντοκιμαντέρ για την Κατερίνα Γώγου, με όνομα «Κατερίνα Γώγου: Για την αποκατάσταση του μαύρου».

Φιλμογραφία

(1980) Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι
(1981) Μάθε παιδί μου γράμματα
(1982) Άρπα Colla
(1983) Είμαι…
(1983) Ο φονιάς
(1983) Ρεμπέτικο
(1984) Λούφα και παραλλαγή
(1986) Εν πλω
(1987) Όνειρο αριστερής νύχτας
(1999) Θηλυκή εταιρεία
(2000) Ένας κι ένας
(2002) Το μυστικό του Νοέμβρη
(2004) Για πέντε διαμερίσματα και ένα μαγαζί
(2006) Έρημος και μόνος για να μου φύγει ο πόνος
(2010) Το σινεμά γυμνό
(2011) Οι ιππείς της Πύλου
πηγη artviews.gr

Πρόσφατα άρθρα
Ευρώπη: Μία στις δύο επιχειρήσεις έχει πέσει θύμα ψηφιακής επίθεσης τους τελευταίους 24 μήνες

Ευρώπη: Μία στις δύο επιχειρήσεις έχει πέσει θύμα ψηφιακής επίθεσης τους τελευταίους 24 μήνες

19 Μαρ 2019
Ο παράδεισος των επωνύμων δίπλα στην Αθήνα με τις ακριβότερες βίλες στην Ελλάδα

Ο παράδεισος των επωνύμων δίπλα στην Αθήνα με τις ακριβότερες βίλες στην Ελλάδα

19 Μαρ 2019
Τα κλισέ hashtags που σε διαολίζουν στα social media – Αυτή η μάστιγα

Τα κλισέ hashtags που σε διαολίζουν στα social media – Αυτή η μάστιγα

19 Μαρ 2019
H ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Απριλίου 2019 στα περίπτερα!

H ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Απριλίου 2019 στα περίπτερα!

19 Μαρ 2019
Mε ρομποτική τεχνολογία από μάρμαρο Θάσου το πρώτο πιστό αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης βάρους 6,5 τόνων

Mε ρομποτική τεχνολογία από μάρμαρο Θάσου το πρώτο πιστό αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης βάρους 6,5 τόνων

19 Μαρ 2019

Στην ίδια κατηγορία

Ο παράδεισος των επωνύμων δίπλα στην Αθήνα με τις ακριβότερες βίλες στην Ελλάδα
19 Μαρ 2019

Ο παράδεισος των επωνύμων δίπλα στην Αθήνα με τις ακριβότερες βίλες στην Ελλάδα

Τα κλισέ hashtags που σε διαολίζουν στα social media – Αυτή η μάστιγα
19 Μαρ 2019

Τα κλισέ hashtags που σε διαολίζουν στα social media – Αυτή η μάστιγα

Mε ρομποτική τεχνολογία από μάρμαρο Θάσου το πρώτο πιστό αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης βάρους 6,5 τόνων
19 Μαρ 2019

Mε ρομποτική τεχνολογία από μάρμαρο Θάσου το πρώτο πιστό αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης βάρους 6,5 τόνων