Σύμφωνα με το Speedtest.net, η παγκόσμια μέση ταχύτητα ευρυζωνικού Διαδικτύου ανέρχεται σε 70 Mbps (Δεκέμβριος 2019). Από την άλλη πλευρά, τα 100 Mbps είναι η ταχύτητα που προσφέρεται πιο συχνά στην πλειοψηφία των χωρών, στις 55 από τις 62.

Σε μερικές χώρες, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Γαλλία ή η Σιγκαπούρη, οι μεγάλοι πάροχοι διαδικτύου δεν προσφέρουν μια τόσο χαμηλή ταχύτητα. Στην Πολωνία και τη Ρουμανία, το χαμηλότερο διαθέσιμο πακέτο είναι 150 Mbps, στη Γαλλία τα 200 Mbps, και στη Σιγκαπούρη τα 500 Mbps.

Ίδια τιμή,διαφορετική ταχύτητα

Η ερεύνα στη συνέχεια εξετάζει πόσο γρήγορο Διαδίκτυο μπορεί να έχει ένας χρήστης με 20 ευρώ το μήνα ή και λιγότερα.

Όπως επισημαίνεται, από τις 62 χώρες που περιλαμβάνονται στην έρευνα, οι 20 δεν μπόρεσαν να ταξινομηθούν. Για παράδειγμα, η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Χιλή, η Ιταλία, η Πορτογαλία, οι ΗΠΑ και η Νότια Αφρική καθώς στις χώρες αυτές, το απεριόριστο διαδίκτυο για κατοίκους από μεγάλους παρόχους κοστίζει περισσότερο από 20 ευρώ τον μήνα.

Απ΄τις υπόλοιπες χώρες, η υψηλότερη ταχύτητα, 1 Gbps, μπορεί να βρεθεί στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, την Ινδία, την Ουγγαρία, τη Λετονία και την Ουκρανία, με τιμή κάτω από 20 ευρώ τον μήνα . Αυτό το ποσό είναι αρκετό για να προσφέρει ένα γρήγορο πακέτο ίντερνετ στη Ρωσία (890 Mbps), την Κίνα και τη Λιθουανία (600 Mbps και στα δύο). Στην Ελλάδα με 20 ευρώ το μήνα θα έχουμε πακέτο 24 Mbps.

πινακας 2

Η έρευνα τέλος δείχνει σε ποιες χώρες διατίθεται 1 Gbps internet για τους κατοίκους και πόσο κοστίζει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Picodi.com, σε 22 από τις 44 χώρες όπου οι πάροχοι προσφέρουν τέτοια ταχύτητα, η μηνιαία τιμή υπερβαίνει τα 50 ευρώ. Το γρήγορο διαδίκτυο είναι το πιο ακριβό στην Αυστρία και την Αυστραλία, στα 199 ευρώ και 209 ευρώ αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, το φθηνότερο 1 Gbps διαδίκτυο διατίθεται στη Ρουμανία, με μόλις 8 ευρώ τον μήνα.

πινακας 3