Powerline δίκτυα: Πώς να βελτιώσετε την απόδοσή τους
INTERNET

Powerline δίκτυα: Πώς να βελτιώσετε την απόδοσή τους

SHARE THIS

Τα δίκτυα Powerline έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια από τα ασύρματα Wi-Fi, έχουν όμως και αδύνατα σημεία. Διαβάστε πώς θα μεγιστοποιήσετε την απόδοσή τους.

Η ασύρματη επικοινωνία στηρίζεται στην μετάδοση ραδιοκυμάτων μέσω του αέρα. Σε αντίθεση, η επικοινωνία μέσω Powerline χρησιμοποιεί διαφορετικό μέσο –τους ηλεκτρικούς αγωγούς– για να στέλνει δεδομένα. Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με μερικούς τρόπους που μπορούν να βετιώσουν την απόδοση ενός δικτύου Powerline.

Ακριβώς επειδή χρησιμοποιούν για τη μετάδοση δεδομένων ηλεκτρικούς αγωγούς, οι Powerline adapters παρέχουν πιο σταθερή σύνδεση σε μεγάλες αποστάσεις, σε σύγκριση με την ασύρματη μετάδοση, καθώς δεν μειώνεται η ισχύς τους λόγω φυσικών εμποδίων και παρεμβολών. Το Powerline δίκτυο επεκτείνει και συμπληρώνει το οικιακό δίκτυο, φτάνοντας σε σημεία που το Wi-Fi είναι αδύνατο να καλύψει.

Όπως συμβαίνει με τα τα ασύρματα δίκτυα, η Powerline επικοινωνία διαθέτει τα δικά της πρότυπα. Εμείς εδώ θα ασχοληθούμε κυρίως με το HomePlug, το οποίο έχει αναπτυχθεί από την HomePlug Powerline Alliance.

Αύξηση απόδοσης δικτύου Powerline

Ο μέγιστος ρυθμός μετάδοσης του σήματος ορίζεται από τις προδιαγραφές του HomePlugAV/AV2. Όμως, ο μέγιστος ρυθμός μετάδοσης δεν επιτυγχάνεται σχεδόν ποτέ. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η ηλεκτρική γραμμή ρεύματος, η ποιότητα των καλωδίων και η παρεμβολή άλλων συσκευών. Το ευχάριστο είναι ότι μπορούμε να κάνουμε μερικά πράγματα για να βελτιώσουμε την απόδοσή του.

Χρόνος ανάγνωσης: 5 minutes.

Εάν ο ρυθμός μετάδοσης δεδομένων μέσω Powerline είναι χαμηλός, δοκιμάστε με τα παρακάτω βήματα να βελτιώσετε την ποιότητά του:

 1. Αποφύγετε τις παρεμβολές από κοντινές ηλεκτρικές συσκευές

  Οι φορτιστές δημιουργούν κύματα προς το κύκλωμα Powerline, τα οποία μπορεί να παρεμβαίνουν στην επικοινωνία του , ειδικά με τους adapters που είναι πιο μακριά. Αν ο Powerline adapter λειτουργεί δίπλα σε κάποιο τροφοδοτικό ρεύματος, θα είναι πιο δύσκολη μετάδοση δεδομένων. Εξάλλου, αν στο δίκτυο είναι συνδεδεμένες ηλεκτρικές συσκευές που περιλαμβάνουν ηλεκτροκινητήρες, όπως πιστολάκια μαλλιών, ηλεκτρικές σκούπες ή ανεμιστήρες, μπορεί να δημιουργηθούν παρόμοια προβλήματα.
  Λύση είναι η τοποθέτηση των Powerline adapters μακριά από τέτοιες συσκευές ή η απομόνωσή των συσκευών που “λερώνουν” το ηλεκτρικό δίκτυο με surge protector (πρίζα ασφαλείας).

 2. Συνδέστε τους powerline adapters απευθείας στις πρίζες

  Η TP-Link προτείνει να συνδέσετε τους Powerline adapters κατευθείαν στις πρίζες στον τοίχο, αντί να τους συνδέσετε σε surge protectors. Oι surge protectors αναγνωρίζουν ως θόρυβο τα σήματα δεδομένων σε υψηλότερες συχνότητες και προσπαθούν να τα «καθαρίσουν». Αυτό δεν είναι κάτι επιθυμητό για την δικτύωση.

 3. Ελέγξτε τη συμβατότητα με τις ασφάλειες στον ηλεκτρικό πίνακα

  Οι ασφάλειες έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν αυτόματα το ηλεκτρικό κύκλωμα. Εάν μια ασφάλεια διαπιστώσει κάποιο λάθος, διακόπτει και σταματάει την τρέχουσα ηλεκτρική ροή. Η HomePlug Alliance αναφέρει ότι μερικές ασφάλειες δεν είναι συμβατές με τις HomePlug συσκευές.

 4. Τοποθετήστε τους powerline adapters στην σωστή απόσταση

  Ελέγξτε αν η απόσταση μεταξύ των adapters είναι πολύ μεγάλη. Στη θεωρία, η μεγαλύτερη απόσταση είναι 300 μέτρα. Ωστόσο, λόγω των παρεμβολών και της ποιότητα της γραμμής, είναι δύσκολο να επιτευχθεί το μέγιστο. Λαμβάνοντας υπόψη τη μέγιστη απόσταση λειτουργίας των συσκευών και την οικιακή καλωδίωση , τοποθετήστε τους Powerline adapters στην κατάλληλη απόσταση μεταξύ τους.

 5. Αποφύγετε τη χρήση Powerline adapters διαφορετικών κατασκευαστών

  Κατά την επιλογή του εξοπλισμού, θα πρέπει να επιδιώκετε τυποποίηση σε ένα σύστημα. Μην αναμιγνύετε συσκευές με διαφορετικές προδιαγραφές ή ταχύτητες. Υπάρχει κάποιο επίπεδο συμβατότητας μεταξύ διαφορετικών προτύπων (όπως είναι τα DS2 και HomePlug), αλλά η ανάμειξή τους δεν θα οδηγήσει στη βέλτιστη απόδοση.

 6. Σταθεροποιείστε το δίκτυό

  Αν και οι περισσότεροι HomePlug AV adapters έχουν καλή συμβατότητα μεταξύ τους, η μέγιστη ταχύτητα ολόκληρου του δικτύου Powerline καθορίζεται από τον πιο αδύναμο κρίκο στην αλυσίδα. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιήσετε δύο Powerline adapters με διαφορετικές ταχύτητες –ας πούμε έναν με ονομαστική ταχύτητα 1 Gbps και έναν με 300 Mbps– η υψηλότερη ταχύτητα δικτύου που μπορεί να πιάσει το δίκτυο θα είναι η πιο αργή, τα 300Mbps. Εγκαταστήστε και ταιριάξτε adapters, οι οποίοι έχουν ίδιες ή παρόμοιες δυνατότητες για να δημιουργήσετε το βασικό δίκτυο Powerline.

 7. Αναβαθμίστε το Powerline hardware

  H ονομαστική ταχύτητα που αναφέρει ένας κατασκευαστής για έναν adapter, δεν ταυτίζεται με την πραγματική. Οι ταχύτητες συχνά δείχνουν τις ταχύτητες upload και download συνδυασμένες. Αυτό σημαίνει ότι, ένας προσαρμογέας 1.200Mbps παρέχει δυνητικά 600Mbps upload και 600Mbps download, στην καλύτερη περίπτωση. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα πάρετε τη μισή ταχύτητα από αυτή που αναγράφει η συσκευασία (με μεγάλα γράμματα), ενώ αν θεωρήσετε και όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους που μειώνουν την ταχύτητα, αυτό που θα πάρετε μπορεί να είναι κάπου στο ένα τρίτο της αναγραφόμενης. Με βάση τα παραπάνω, η αναβάθμιση σε ταχύτερες συσκευές –όπως αυτές που βασίζονται στο πρότυπο HomePlug AV2 – είναι χρήσιμη.

πηγη

Πρόσφατα άρθρα
Ο Σπύρος Γραμμένος στον Σταυρό του Νότου Plus!

Ο Σπύρος Γραμμένος στον Σταυρό του Νότου Plus!

25 Φεβ 2020
Μακάμπι Fox Τελ Αβιβ–Ολυμπιακός, ΤΣΣΚΑ Μόσχας–Μπαρτσελόνα και όλη η EuroLeague στα κανάλια Novasports!

Μακάμπι Fox Τελ Αβιβ–Ολυμπιακός, ΤΣΣΚΑ Μόσχας–Μπαρτσελόνα και όλη η EuroLeague στα κανάλια Novasports!

25 Φεβ 2020
Το Major League Soccer αποκλειστικά στα κανάλια Novasports!

Το Major League Soccer αποκλειστικά στα κανάλια Novasports!

25 Φεβ 2020
Στη Nova κάθε μέρα είναι η Μέρα της Γυναίκας!

Στη Nova κάθε μέρα είναι η Μέρα της Γυναίκας!

25 Φεβ 2020
Τι συμβαίνει με την τιμή του νέου PlayStation 5;

Τι συμβαίνει με την τιμή του νέου PlayStation 5;

24 Φεβ 2020

Στην ίδια κατηγορία

Το Facebook πληρώνει τους χρήστες;
24 Φεβ 2020

Το Facebook πληρώνει τους χρήστες;

Ποια η θέση της Ελλάδας σε μέση πραγματική ταχύτητα διαδικτύου;
22 Φεβ 2020

Ποια η θέση της Ελλάδας σε μέση πραγματική ταχύτητα διαδικτύου;

Stories και στην πλατφόρμα του Twitter;
20 Φεβ 2020

Stories και στην πλατφόρμα του Twitter;