Ένωση Ελλήνων Φυσικών στη Λακωνια
ΚΟΣΜΟΣ

Ένωση Ελλήνων Φυσικών στη Λακωνια

SHARE THIS

Η  Ένωση Ελλήνων Φυσικών επέκτεινε τις δράσεις της στη Νότια Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Λακωνία. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τη ΔΔΕ Λακωνίας διοργανώθηκε ένα γεμάτο τριήμερο εκπαιδευτικών δράσεων Φυσικών Επιστημών, στις 9, 10 και 11 Μαρτίου, σε τρία επιλεγμένα σημεία: Στο βυζαντινό Γεράκι, στην ιστορική Σπάρτη και στο γραφικό Γύθειο.
Οι δράσεις περιλάμβαναν: Παρουσιάσεις πρωτότυπων και εντυπωσιακών πειραμάτων Φυσικής και Χημείας  στους μαθητές από ξεχωριστούς και βραβευμένους  δασκάλους – συνεργάτες της ΕΕΦ, τις πρωινές ώρες. Διαλέξεις  – παρουσιάσεις με θέματα ευρύτερου Επιστημονικού Ενδιαφέροντος τις απογευματινές ώρες. Περιλάμβανε επίσης βραβεύσεις, συζητήσεις και ευχάριστα απρόοπτα..!
ΓΕΡΑΚΙ
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στο Πουλημενάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο Γερακίου, στον τόπο καταγωγής του Ακαδημαϊκού και προσωρινού Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Παναγιώτη Πουλίτσα.
Αρχικά οι μαθητές ενημερώθηκαν για μεθόδους ανίχνευσης κοσμικής ακτινοβολίας στην Ελλάδα, από τον δρα Ιωάννη Μάνθο .
Τη σκυτάλη πήρε  ο βραβευμένος δάσκαλος Φυσικής Γιάννης  Γάτσιος.  Σ΄αυτό το σχολείο είχε πρωτοδιοριστεί και διδάξει  και εκεί είχε  δημιουργήσει  τη δεκαετία του 1970 ένα σχολικό εργαστήριο- πρότυπο για τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών, μετά από μια μεγάλη δωρεά του Νικολάου Πουλίτσα .  Στο ίδιο σχολείο επέστρεψε μετά από 40 χρόνια, να μιλήσει με τους μικρούς ( αλλά και τους παλιούς του) μαθητές, να πραγματοποιήσει πειράματα, να μιλήσει για την ( επιτακτικά εργαστηριακή) διδασκαλία των Φυσικών επιστημών..! Και φυσικά μάγεψε μικρούς και μεγάλους..
Εκεί, στη συνέχεια,, παρουσία όλων των τοπικών αρχών , και εκπροσώπων της Ένωσης, ο κος Γάτσιος  βραβεύτηκε από το σύλλογο διδασκόντων, σε μια σεμνή αλλά συγκινητική τελετή. Η εκδήλωση περιλάμβανε επίσης: Ιστορική αναφορά στη δημιουργία του εργαστηρίου και στους δωρητές του ( Α.Σαράντη) , ονοματοδοσία του ως αίθουσα Παναγιώτη Πουλίτσα, παρουσίαση του δασκάλου Ιωάννη Γάτσιου (Ε.Παλούμπα), ιστορική παρουσίαση των εργαστηρίων στα σχολεία της Κωνσταντινούπολης ( Π.Λάζος).
ΣΠΑΡΤΗ
Την επόμενη μέρα, τη σκυτάλη πήραν τα Γυμνάσια της Σπάρτης: Εκεί, 300 μαθητές από τα 4 Γυμνάσια της πόλης, παρακολούθησαν: Την Φυσική των πειραμάτων, των  ήχων και των στίχων ( Κ. Παπαγεωργίου – Α. Σαρηγιάννης), παρουσίαση σχετική με το βάδισμα και την αδράνεια ( Η. Καλογήρου) και πειράματα  Οπτικής ( Ι. Γάτσιος). Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν. Η Φυσική ήρθε κοντά τους, πήρε ένα πρόσωπο πιο όμορφο και προσιτό. Ντύθηκε με ήχους και εικόνες, συνδέθηκε με τη ζωή τους..!
Το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου  Πελοποννήσου, υλοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση, με ομιλητές διεθνούς κύρους,  της Φυσικής και όχι μόνο: Ο καθηγητής Φιλοσοφίας Κ. Νιάρχος μίλησε για την Ηθική, την Πολιτική και τον Αριστοτέλη, ενώ οι ερωτήσεις και η συζήτηση αναζήτησαν  τη σχέση θρησκείας – επιστήμης – φιλοσοφίας.
Στη συνέχεια ο επίτιμος Διευθυντής του  Ευγενιδείου  Πλανηταρίου κος  Διονύσιος Σιμόπουλος, μίλησε σε ένα κοινό που ουσιαστικά κρεμόταν από τα χείλη του, για τη γέννηση και τον θάνατο των άστρων και  για την εξέλιξη του σύμπαντος, καταλήγοντας στην τόσο ποιητική και ταυτόχρονα ρεαλιστική διαπίστωση, ότι «Όλοι είμαστε φτιαγμένοι από αστρόσκονη»….!!!
Για το σύμπαν και τους Γαλαξίες μίλησε και ο δρ Νικόλαος Πράντζος, διευθυντής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στη Γαλλία, μέσω  Skype..
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον και συναρπαστικό  όμως για όλους , ήταν το «πάντρεμα» της Αστρονομίας και της Επιστημονικής Έρευνας με τη μελέτη των αρχαίων γραπτών ( εν προκειμένω των Ομηρικών Επών), και τα αναπάντεχα αποκαλυπτικά αποτελέσματα που προκύπτουν από αυτό..  Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας μελέτης ανέπτυξε η καθηγήτρια Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Παναγιώτα Πρέκα, σύμφωνα με την οποία, γίνεται εφικτή η χρονολόγηση κάποιων γεγονότων, όπως: Η επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη και η μνηστηροφονία, ο θάνατος του Πατρόκλου και η πτώση της Τροίας..!!
Η βραδιά έκλεισε, με τη βράβευση από την Ένωση,  του Φυσικού, πρώην δ/ντή ΔΔΕ Λακωνίας και στέλεχος του παραρτήματος  Λακωνίας της ΕΕΦ, κου Νικολάου Χιώτη, εν μέσω χειροκροτημάτων και φορτισμένης συγκινησιακά ατμόσφαιρας.
ΓΥΘΕΙΟ
Την τελευταία ημέρα, το Σάββατο, το ενδιαφέρον και οι εκδηλώσεις κατευθύνθηκαν στο παραθαλάσσιο και γραφικό Γύθειο.  Στον καλαίσθητο και φιλόξενο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού Ανατολικής Μάνης ( παλαιό Παρθεναγωγείο Γυθείου), πλήθος μαθητών , μαζί με τους καθηγητές τους παρακολούθησαν ενδιαφέρουσες δράσεις. Αυτές ήταν:  «Εκπαιδευτικές Φωτηλασίες» από την υπεύθυνη ΕΚΦΕ Λακωνίας, Χημικό,  Ελένη Παλούμπα και από την Φυσικό και Σχεδιάστρια Φωτισμού,  Δώρα Κουρκούλη.
Εντυπωσιακές απόπειρες να «δαμαστεί το φως» με πολωτικά φίλτρα, από τον Φυσικό, συνεργάτη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Παναγιώτη Λάζο.
Απλά , αλλά εντυπωσιακά πειράματα Μηχανικής και Θερμοδυναμικής από τον » Μάγο» – Δάσκαλο Φυσικής  Ιωάννη Γάτσιο.
Εντυπωσιακά πειράματα Χημείας, από τον Χημικό Δημήτριο Κονιδιτσιώτη.
Πειράματα και παιχνίδια σε υπολογιστή, σχετικά με τα υλικά και την Τεχνολογία, από τη Φυσικό, υπ.δρα του Δημόκριτου, Μαριλένα Βλαχοπούλου.
Συμμετείχαν μαθητές όλων των ηλικιών: Δημοτικού – Γυμνασίου – Λυκείου.
Οι εκδηλώσεις έληξαν το βράδυ στο Γύθειο, παρουσία και εδώ του δ/ντή ΔΔΕ Λακωνίας, κου Γιώργου Παπαδάκου, με  τρεις ακόμη  παρουσιάσεις:
Τη σχέση του Αριστοτέλη με τον χώρο, τον χρόνο και τη Σύγχρονη Φυσική, από τον δρα Φιλοσοφίας Κώστα Καλαχάνη.
Τη σχέση και διαχείριση περιβαλλοντικών θεμάτων που επηρεάζουν την υγεία μας, από τον Ομότιμο καθηγητή και Αντιπρόεδρο της ΕΕΦ, κο Στέφανο Τσιτομενέα.
Τέλος, ο Παναγιώτης Λάζος, παρουσίασε παιχνίδια και κατασκευές που εντυπωσιάζουν, καθώς κρύβουν πολλή Φυσική….!Αξίζει να σημειωθεί πως τις δράσεις στη  Λακωνία παρακολούθησαν συνολικά , τουλάχιστον  600 μαθητές και 500 ενήλικες ( σε Σπάρτη, Γύθειο και Γεράκι).
Παρόντες και συντονιστές , από το Δ.Σ. της Ε.Ε.Φ. : Ο Α΄Αντιπρόεδρος Παναγιώτης Φιλντίσης, Β΄Αντιπρόεδρος Στέφανος Τσιτομενέας, ο Γεν. Γραμματέας Γεώργιος   Ζαφειρακίδης  και το μέλος Δ.Σ. Ζαχαρίας Ζαχαρόπουλος.
Ευχαριστίες για την συνεργασία και υποστήριξη των δράσεων, στους : ΔΔΕ Λακωνίας  , το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης, Δήμο Ευρώτα, Δήμο Ανατολικής Μάνης, Πολιτιστικό Σύλλογο Γερονθρών, Συλλόγους Γονέων Γυμνασίου – Λυκείου Γερακίου, τη Διεύθυνση και το Σύλλογο Γονέων του 1ου Γυμνασίου Σπάρτης, στους εκπαιδευτικούς που συνεργάστηκαν και στα τοπικά ΜΜΕ .
Οι εντυπώσεις ήταν άριστες, απ΄όλες τις πλευρές. Έτσι, η ΕΕΦ ανανέωσε το ραντεβού της με τον κόσμο και την επιστημονική/ εκπαιδευτική κοινότητα της Λακωνίας για κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον, με ευρύτερη θεματολογία.Η τοπική οργανωτική επιτροπή:
Ιωάννης Σιτές, Ελένη Παλούμπα, Δήμητρα Δημακόγιαννη, Ανθή Σαράντη, Βασιλική Σκούφη.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΙΚΟΝΑ

ΕΙΚΟΝΑ

ΕΙΚΟΝΑ

ΕΙΚΟΝΑ

Share1
Πρόσφατα άρθρα
Internet: Τελικά, αποτελεί απειλή για την ψυχική υγεία;

Internet: Τελικά, αποτελεί απειλή για την ψυχική υγεία;

29 Νοέ 2023
Κέλλυ Σακάκου 1945-2017

Κέλλυ Σακάκου 1945-2017

29 Νοέ 2023
Συμφωνία για μικροτσίπ υπέγραψαν ΕΕ και Ινδία

Συμφωνία για μικροτσίπ υπέγραψαν ΕΕ και Ινδία

29 Νοέ 2023
Το e-commerce, πρωταγωνιστής της φετινής εορταστικής περιόδου

Το e-commerce, πρωταγωνιστής της φετινής εορταστικής περιόδου

29 Νοέ 2023
Παράταση για το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» – Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι

Παράταση για το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» – Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι

29 Νοέ 2023

Στην ίδια κατηγορία

Κέλλυ Σακάκου 1945-2017
29 Νοέ 2023

Κέλλυ Σακάκου 1945-2017

Το e-commerce, πρωταγωνιστής της φετινής εορταστικής περιόδου
29 Νοέ 2023

Το e-commerce, πρωταγωνιστής της φετινής εορταστικής περιόδου

Παράταση για το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» – Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι
29 Νοέ 2023

Παράταση για το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» – Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι