Πέθανε ο εικαστικός Χρήστος Σαρακατσιάνος
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο εικαστικός Χρήστος Σαρακατσιάνος

SHARE THIS

Έφυγε από τη ζωή, ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια, ο σημαντικός Έλληνας εικαστικός, ζωγράφος, χαράκτης και γλύπτης Χρήστος Σαρακατσιάνος.

Ο Χρήστος Σαρακατσιάνος γεννήθηκε το 1937 στη Μεγάλη Γότιστα Ιωαννίνων. Πρώτοι του δάσκαλοι στην τέχνη ήταν ο αγιογράφος Γιώργος Καζάκος και ο Πάνος Σαραφιανός.

Στη συνέχεια σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, αρχικά στο εργαστήριο γλυπτικής του Θανάση Απάρτη και στη συνέχεια κοντά στον Γιάννη Μόραλη, με υποτροφία του ΙΚΥ. Έκανε επίσης σπουδές σκηνογραφίας και διακοσμητικής. Αποφοίτησε το 1967. Την περίοδο 1967-1973 ταξίδεψε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης όπου επισκέφθηκε μουσεία και μελέτησε τα ρεύματα της σύγχρονης τέχνης. Μελέτησε επίσης την αρχαία ελληνική, τη βυζαντινή και τη λαϊκή τέχνη.

Παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα (Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο «Ώρα», 1982).

Τόσο στο ζωγραφικό όσο και στο χαρακτικό του έργο, κύριο θεματικό στοιχείο είναι το γυμνό γυναικείο σώμα, ενώ σπανιότερα συναντάται το ανδρικό σώμα.
γλυπτο
Η προσωπική γραφή του καλλιτέχνη έχει διαμορφωθεί με την αφομοίωση κυβιστικών, εξπρεσιονιστικών και σουρεαλιστικών στοιχείων

Στη ζωγραφική του χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον ακρυλικά και λάδια. Οι μορφές αποδίδονται μερικές φορές αποσπασματικά ή με ανατομικές αυθαιρεσίες. Έχουν ζωηρά επίπεδα χρώματα και καθαρά σχήματα, όπου κυριαρχούν οι καμπύλες. Οι φιγούρες συχνά συνοδεύονται από αφαιρετικά στοιχεία με έντονο γεωμετρικό χαρακτήρα, που καθορίζουν το φόντο. Η προσωπική γραφή του καλλιτέχνη έχει διαμορφωθεί με την αφομοίωση κυβιστικών, εξπρεσιονιστικών και σουρεαλιστικών στοιχείων, αλλά εμπεριέχει και αναφορές στη γεωμετρική αφαίρεση, καθώς και στην αγγειογραφία της αρχαιότητας. Το περιεχόμενο των έργων του προβάλλει κυρίως έναν προβληματισμό για το φαινόμενο της ζωής της γονιμότητας και του θανάτου.
πινακας
Τόσο στο ζωγραφικό όσο και στο χαρακτικό έργο του Σαρακατσιάνου, κύριο θεματικό στοιχείο είναι το γυμνό γυναικείο σώμα

Στα ασπρόμαυρα χαρακτικά του έργα συναντάμε μια συγγενική θεματολογία και τους ίδιους κώδικες που χρησιμοποιεί στη ζωγραφική του. Ιδιαίτερα στις ξυλογραφίες του αναδεικνύει τη σκληρότητα, την τραχύτητα αλλά και τη ζεστασιά που μπορεί να δώσει το υλικό του.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης καλλιτεχνικής του δραστηριότητας ασχολήθηκε με την εικονογράφηση εντύπων και την επιμέλεια εκδόσεων.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Χαλκογραφίας (1977-1980) και ενεργό μέλος πολλών συλλογικών φορέων σχετικών με την τέχνη.

1937 Γεννήθηκε στη Μεγάλη Γότιστα Ιωαννίνων.
1951 – 1956 Σπουδάζει στην Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων όπου παρακολουθεί τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής με τον Γιώργο Καζάκο.
1956 Έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, όπου τελειώνει το Γυμνάσιο το 1957.
1958 – 1962 Σπουδάζει στο Φροντιστήριο Ζωγραφικής του Πάνου Σαραφιανού.
1959 – 1961 Υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία.
1958 – 1962 Εργάζεται στο ιδιωτικό εργαστήριο γλυπτικής του Θανάση Απάρτη.
1962 Εισάγεται στο Προκαταρκτικό Εργαστήριο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας και παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα στο τμήμα γλυπτικής με τον Θανάση Απάρτη.
1963 – 1967 Σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας: Θεωρητικών (1963 -1967), Ζωγραφικής στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη (1963-1967), Διακόσμησης και Σκηνογραφίας με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (1965-1967).
1968 – 1973 Ζει και εργάζεται στην Ευρώπη (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία).
1972 – 1973 Ζει στο Παρίσι, όπου παρακολουθεί μαθήματα Μπατίκ στην Ecole des Beaux-Arts και Γαλλικών στην Alliance Française.
1973 – 1987 Εγκαθίσταται στην Αθήνα.
1984 Υποβάλλει υποψηφιότητα για τη θέση καθηγητή στον τομέα ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας.
1984 – 1985 Σπουδάζει ως ακροατής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
1988 – 2001 Μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης.
2001 Εγκαθίσταται στην Αθήνα.

 

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
1987 Συμμετοχή στην 1η Συνάντηση Ζωγραφικής και Ποίησης, Χάλκη (οργάν. Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος).
1988 Συμμετοχή σε πρόγραμμα ανταλλαγής καλλιτεχνών στην Ουγγαρία, διάρκειας δέκα ημερών. (οργάν. Εικαστικό Επιμελητήριο Ελλάδος).
2002 Έλαβε μέρος στον διαγωνισμό για την δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας από την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004.
2004 Του ανατέθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Συγγραφής Νέων Βιβλίων να φιλοτεχνήσει τα εξώφυλλα των σχολικών βιβλίων των Θρησκευτικών της Δ’ Δημοτικού και της Ελένης του Ευριπίδη της Γ’ Γυμνασίου.
 • Επίσης έχει φιλοτεχνήσει ψηφιδωτά δαπέδων σε δημόσιους χώρους.
 • Διετέλεσε μέλος στις παρακάτω ομάδες, συλλόγους και φορείς: Ομάδα Χαλκογραφία, Ένωση Πτυχιούχων Α.Σ.Κ.Τ., F.I.A.P. Fédération Internationale de l’ Art Photographique, Υπεύθυνος της Επιτροπής Πολιτιστικού για Ν.Ε. Λεκανοπεδίου του ΠΑΣΟΚ. Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση, Επιτροπές Κρίσης και Κατάταξης του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.
 • Είναι ενεργό μέλος στους παρακάτω συλλόγους και φορείς: Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, Ένωση Ελλήνων Χαρακτών,       Πανελλήνιος Σύλλογος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, S.S., National Sculpture Society (Εθνικός Οργανισμός Γλυπτικής), Νέα Υόρκη, I.S.C. International Sculpture Center (Διεθνές Κέντρο Γλυπτικής), Washington, DC, New York Artists Equity Association Inc.

 

ΣΥΛΛΟΓΕΣ

 • Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, Αθήνα, Μουσείο Βορρέ, Παιανία, Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Ίδρυμα Β. και Ε. Γουλανδρή Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Άνδρος, Δήμος lωαννίνων, Πινακοθήκη Κυκλάδων, Ερμούπολη Σύρου, Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου, Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου Κρήτης Πινακοθήκη Κτιστάδων, Άρτα, Υπουργείο Πολιτισμού, Αθήνα, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Εργασίας και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική και Ιαπωνία.
 • Πληροφορίες για τη δραστηριότητά του αναφέρονται στα sites του Internet: http://cp.yahoo.net/search/cache?p=artists+artnet+com+artist+web.&ei=UTF-8&cop=mss&url=f3Hoz7EDEUJ:www.art.net/

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

 • “Φάσεις Δημιουργίας μιας Ξυλογραφίας, από το Σχέδιο μέχρι το Τύπωμα.” Στο Πλαίσιο της Ατομικής Έκθεσης στις Αίθουσες Τέχνης Επίπεδα, Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 1984.
 • “Ο Ρόλος του Πολλαπλού: Πρωτότυπο Πολλαπλό και Αναπαραγωγή.” Αίθουσα Συλλογή, 24 Ιανουαρίου 1985. Στο Πλαίσιο της Ομαδικής Έκθεσης Γραφική: Παραδοσιακές και Νεώτερες Τεχνικές.
 • “Οι Διακριτές Αντιθέσεις των Χρωμάτων στο Σημερινό Κόσμο.” Αίθουσα Συνεδριάσεων του Τμήματος Φ.Π.Ψ., 31 Οκτωβρίου 2000. Στο Πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Ελληνική Φιλοσοφία των Επιστημών.
 • “Η Αναγκαιότητα της Τέχνης.” Πασχάλειος Σχολή, Καπέσοβο Ζαγορίου, 29 Ιουνίου – 1 Ιουλίου 2001. Στο Πλαίσιο του Συμποσίου Πολιτιστική Οικολογία. (Οργάν. Τομέας Φιλοσοφίας Πανειτιστημίου Ιωαννίνων και Πολιτιστικός Σύλλογος Καπεσόβου, Αλέξης Νούτσος. Υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων και του Δήμου Τύμφης).

 

ΣΥΜΠΟΣΙΑ

 • Α ‘Συνάντηση Ζωγραφικής και Ποίησης, Χάλκη, 1987.
 • Επιστημονικό Συμπόσιο Πολιτιστική Οικολογία. Πασχάλειος Σχολή, Καπέσοβο Ζαγορίου, 29 Ιουνίου – 1 Ιουλίου 2001.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑ

 

 • Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο «Τα έργα τέχνης και ο τόπος τους». Ελληνικό Ιωαννίνων, 9-10 Σεπτεμβρίου 2005.

 

ΗΜΕΡΙΔΕΣ

 • Θεωρητικές Προσεγγίσεις στην Ελληνική Χαρακτική του 17ου-19ου αιώνα. Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης, Αθήνα. 27 Ιανουαρίου 1989. (Οργάν. Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων. Στο Πλαίσιο της Έκθεσης: Χαρακτικά Ελλήνων Λαϊκών Χαρακτών 17ος-19ος αιώνας).

 

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
1982 Ø    Ζωγραφική. Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο Ώρα, Αθήνα.
1983 Ø    Ζωγραφική. Ιωάννινα.
1984 Ø    Χαρακτική (Ξυλογραφία). Αίθουσες Τέχνης Επίπεδα, Αθήνα.

Ø    Ζωγραφική. Γκαλερί Σταυρακάκη, Ηράκλειο Κρήτης.

1985 Ø    Χαρακτική. Γκαλερί Σταυρακάκη, Ηράκλειο Κρήτης.

Ø    Ζωγραφική. Αίθουσα Τέχνης Εποχή Ιωάννινα.

Ø    Ζωγραφική. Delphi Gallery of Fine Arts, Δελφοί.

1986 Ø    Ζωγραφική. Ίδρυμα Β. και Ε. Γουλανδρή Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου. (Σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη).

Ø    Αίθουσα Τέχνης Βιβλιοπωλείο Αγκάθι, Αθήνα.

1987 Ø    Ζωγραφική. Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης.
1988 Ø    Χαρακτική (Χαλκογραφία). Gallerie F, Αθήνα.
1989 Ø    Χαρακτική (Χαλκογραφία). Γκαλερί Σταυρακάκη, Ηράκλειο Κρήτης.
1990 Ø    Ζωγραφική. Victoria Artists Society, Μελβούρνη. (Στο Πλαίσιο Του Φεστιβάλ Αντίποδες 1990).

Ø    Αναδρομική Έκθεση Ζωγραφικής 1970 – 1990. Μουσείο Βορρέ, Παιανία.

1993 Ø    Woman: The Timeless Principle, Ζωγραφική – Γλυπτική. The Greek Consulate General Cultural Center, Νέα Υόρκη. Επιμ. Thalia Vrachopoulos. (Οργάν. Columbia University και ‘Ιδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης).
1996 Ø    Ta Panta Reι, Ζωγραφική. The Union League Club, Νέα Υόρκη / Επιμ. Β. William Fine (Αντιπρόεδρος των Περιοδικών Art in America, Antiques Magazines, Interview Magazine).
1999 Ø    Ζωγραφική. Stavros Mihalarias Art, Αθήνα.
2000 Ø    Ζωγραφική. Χώρος Σύγχρονης Τέχνης Αμυμώνη, lωάννινα.
2002 Ø    Ζωγραφική. Gallery Polychromo, Άνδρος. Επιμ. Αννίτα Πατσουράκη.
2005 Ø    Ζωγραφική. Δημοτική Πινακοθήκη Δήμου Ιωαννιτών, Ιωάννινα (Οργάν. Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή). Επιμ. Ελένη Μάργαρη.
2010 Ø    Αναδρομική έκθεση  Ζωγραφικής Πολυχώρος «Απόλλων»
27 Μαΐου 2010

 

ΣΥΝΟΛΟ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ

 

1967 Ø   Αίθουσα Εποχή, Αθήνα.
1975 Ø   Πανελλήνια Καλλιτεχνική Έκθεση. Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα.
1976 Ø   Έκθεση Ζωγραφικής – Χαρακτικής – Γλυπτικής. Γκαλερί Σητειακής Τέχνης, Σητεία. (Οργάν. Δήμος Σητείας).

Ø   Έκθεση Ζωγραφικής – Γλυπτικής – Χαρακτικής. Λέσχη Προσκόπων, Αγ. Νικόλαος.

Ø   Πανηπειρωτική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών. Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, Ιωάννινα. (Οργάν. Δήμος Ιωαννιτών. Στο Πλαίσιο των Εκδηλώσεων Ηπειρωτικά ‘76).

Ø   Ιntergrafik 76. Museum fϋr Deutsche Geschichte, Βερολίνο.

Ø   Πανηπειρωτική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών. Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων. (Οργάν. Ηπειρωτική Εταιρεία Αθηνών. Στο Πλαίσιο των Εκδηλώσεων Ηπειρωτικά ’76).

1978 Ø   Έκθεση Χαλκογραφίας. Ομάδα Χαλκογραφία. Αίθουσα Συλλογή, Αθήνα.

Ø   Έκθεση Χαλκογραφίας. Ομάδα Χαλκογραφία. Δημαρχείο Βόλου.

Ø   Έκθεση Χαλκογραφίας. Γαλλικό Ινστιτούτο Ιωαννίνων.

1979 Ø   Έκθεση Ζωγραφικής Γλυπτικής Χαρακτικής. Εταιρία Διάδοσης Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα.

Ø   Ελληνικό Τοπίο. Αίθουσα Συλλογή, Αθήνα.

1980 Ø   Intergrafik ‘80. Βερολίνο.

Ø   Η Χαρακτική στην Ελλάδα Σήμερα: Η Τέχνη και ο Τεχνίτης. Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο Ώρα, Αθήνα.

Ø   Χαλκογραφία. Ομάδα Χαλκογραφία. Γκαλερί Νέες Μορφές, Αθήνα.

Ø   Χαλκογραφία. Γκαλερί Αρμός, Θεσσαλονίκη.

1981 Ø   Η Τέχνη κοντά στο Παιδί. Ωδείο Αθηνών. (Οργάν. Πανελλαδική Ένωση για τα Δικαιώματα του Παιδιού).
1982 Ø   Έκθεση Χαρακτικής Ελλήνων Καλλιτεχνών. Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων.

Ø   Έκθεση Χαρακτικής 1982. Μουσικός και Καλλιτεχνικός Όμιλος Γλυφάδας. Πολιτιστικό Κέντρο Παγκρατίου.

Ø   Μεταξοτυπίες. Αίθουσα Τέχνης Βιβλιοπωλείο Αγκάθι, Αθήνα.

Ø   Έκθεση Χαρακτικής. Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, Αθήνα.

Ø   Παρουσία ‘82. Αίθουσα Συλλογή, Αθήνα.

Ø   Έκθεση Μεταξοτυπίας. Στοά Τέχνης, Πάτρα.

Ø   Γιορτή Νεολαίας ‘82. [χ.τ.]

1983 Ø   Ο Νεορεαλισμός στην Ελληνική Ζωγραφική 1960-1980. Εθνική Πινακοθήκη, Αθήνα. Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου.

Ø   Έκθεση Ζωγραφικής – Γλυπτικής – Χαρακτικής. Δήμος Αθηναίων ο Διαμέρισμα. (Στο Πλαίσιο των Εκδηλώσεων Μακρυγιάννεια ‘83).

Ø   Έκθεση για την Καλλιτεχνική Αγωγή. Ωδείο Αθηνών. (Οργάν. Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, Στο Πλαίσιο του A’ Συνεδρίου Καλλιτεχνικής Παιδείας).

Ø   Έκθεση Ζωγραφικής. Πνευματικό Κέντρο Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Ηλιούπολης. (Στο Πλαίσιο των Εκδηλώσεων Πολιτιστικό Δεκαήμερο).

Ø   Σύγχρονη Χαρακτική. Γκαλερί Πλειάδες, Αθήνα.

Ø   14th International Biennial of Graphic Art. Moderna Galerija, Ljubljana.

1984 Ø   Αίθουσες Τέχνης Επίπεδα, Αθήνα. (Σε Συνεργασία με τον Εικαστικό Κύκλο. Στο Πλαίσιο των Εκδηλώσεων για τα Τρία Χρόνια Μεταξοτυπίας).

Ø   Intergrafik ‘84. Ausstellungszentrum am Fernsehturm, Βερολίνο.

Ø   Pittura Contemporanea Ellenica. Galleria Studio d’ Arte di Giovanni di Girolamo, Spoleto (Ιταλία) / Επιμ. Γεώργιος Μάρκου. (Στο Πλαίσιο του XXVII Festival dei due Mondi).

Ø   Mercato lnternazionale d’ Arte: Pittura Contemporanea Ellenica. Rione Valle e Rione Nidola, Todi (Ιταλία). Επιμ. Γεώργιος Μάρκου.

Ø   Mostra Internazionale d’ Arte: Pittura Contemporanea Ellenica. Cappadocia (Ιταλία). Επιμ. Γεώργιος Μάρκου.

Ø   Σύγχρονοι Έλληνες Καλλιτέχνες. Αίθουσες Τέχνης Επίπεδα, Αθήνα. (Στο Πλαίσιο του 18ου Συνεδρίου της A.I.C.A.).

Ø   Αίθουσα Συλλογή, Αθήνα.

Ø   Μουσείο Βορρέ, Παιανία.

1985 Ø   Γραφική: Παραδοσιακές και Νεώτερες Τεχνικές. Αίθουσα Συλλογή, Αθήνα. Επιμ. Ν. Γ. Μοσχονάς.

Ø   Έκθεση 34 Ελλήνων Χαρακτών, Παρίσι.

Ø   Έκθεση Ζωγραφικής. Γκαλερί Δημόκριτος, Αθήνα.

Ø   Η Τέχνη στους Δήμους. Περιοδεύουσα στους Δήμους Καισαριανής, Ηρακλείου, Αγ. Δημητρίου, Π. Φαλήρου, Ν. Ιωνίας, Αργυρούπολης, N. Χαλκηδόνας. (Οργάν.Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος).

Ø   9e Foire d Art Actuel. Salles d’ Art Epipeda, Palais des Beaux-Arts, Βρυξέλλες. (Οργάν. Association des Galeries d’ Art Actuel de Belgique).

Ø   Ζωγράφοι και Θάλασσα. Αίθουσα Τέχνης Dada, Αθήνα.

Ø   The Greek Dimension: The Vorres Collection of Contemporary Greek Art. Museum of Science and Industry, Σικάγο (Illinois).

Ø   Grafik Biennale Horgen 1985. Heidi Schneider Galerie, Horgen, Ζυρίχη.

Ø   Μνήμες Αναπλάσεις Αναζητήσεις. Εθνική Πινακοθήκη & Μουσείο Α. Σούτζου, Αθήνα 1985 . Επιμ. Χάρης Καμπουρίδης, Νέλλη Μισιρλή. (Στο Πλαίσιο των Εκδηλώσεων Αθήνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1985).

Ø   Ζωγραφική Σύγχρονες Τάσεις. Αίθουσες Τέχνης Επίπεδα, Αθήνα. (Στο Πλαίσιο των Εκδηλώσεων Αθήνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1985).

Ø   Mercato lnternazionale d’ Arte: Nuove Dimensioni nell’ Arte Contemporanea. Rione Valle e Rione Nidola, Todi (Ιταλία). Επιμ. Γεώργιος Μάρκου.

Ø   Έκθεση Χαρακτικής Ελλήνων Καλλιτεχνών. Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων.

Ø   Ζωγραφική – Γλυπτική – Χαρακτική για το Διεθνές Έτος Ειρήνης. Κτίριο Κωστή Παλαμά, Αθήνα. (Οργάν. Ε.Ε.Δ.Υ.Ε.).

Ø   Μικροσχήματα και Μικροφόρμες ‘85. Αίθουσες Τέχνης Επίπεδα, Αθήνα.

Ø   The Greek Dimension: The Vorres Collection of Contemporary Greek Art. Art Gallery of Hamilton (Ontario).

1986 Ø   Έκθεση Χαρακτικής Ελλήνων Καλλιτεχνών. Παλιά Δημοτικά Λουτρά, Ιωάννινα. (Oργάν. Δήμος Ιωαννιτών).

Ø   Εικαστικοί Τεχνόδρομοι 86: Α ‘Συνάντηση Νέων Καλλιτεχνών. Gallerie F, Αθήνα.

Ø   The Greek Dimension: The Vorres Collection of Contemporary Greek Art.             Agnes Etherington Art Centre, Κingstοn (Ontario). Raussell Senate Office Building (Καπιτώλιο), Washington, D.C.

Ø   International Exhibition of Graphic Art. Kolpingsaal, Frechen (Γερμανία).

Ø   The Greek Dimension: The Vorres Collection of Contemporary Greek Art. Laurentian University Museum & Art Center Sudbury (Ontario).

Ø   Ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής. Δημοτική Πινακοθήκη, Αθήνα. (Σε Συνεργασία με το Σωματείο Καλλιτεχνικών Ανταλλαγών Ελλάδας).

Ø   L’ Arte per l’ Amore e Ia Pace. Chiostro della Chiesa di S. Spirito, Φλωρεντία. Επιμ. Γεώργιος Μάρκου. (Στο Πλαίσιο των Εκδηλώσεων Omaggio a Firenze Capitale Culturale d’ Europa 1986).

1987 Ø   Δήμος Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας. (Στο Πλαίσιο των Εκδηλώσεων Πολυακρόαμα Λόγου και Τέχνης).

Ø   The Greek Dimension: The Vorres Collection of Contemporary Greek Art. Swift Current National Exhibition Center, Saskatchewan (Καναδάς). Moose Jaw National Exhibition Center, Saskatchewan (Καναδάς).

Ø   Ένωση Ελλήνων Χαρακτών. Κολέγιο Αθηνών, Π. Ψυχικό.

Ø   The Greek Dimension: The Vorres Collection of Contemporary Greek Art. The Madrona Exposition Center, Nanaimo, B.C. (Καναδάς).

Ø   Ένωση Ελλήνων Χαρακτών. Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αγ.. Παρασκευής.

Ø   Πανελλήνια Καλλιτεχνική Έκθεση 87. Εκθεσιακό Κέντρο Ο.Λ.Π., Πειραιάς. (Οργάν. Υπουργείο Πολιτισμού και Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος).

Ø   Σύγχρονη Ελληνική Ζωγραφική. Εθνική Πινακοθήκη & Μουσείο Α. Σούτζου, Αθήνα.

Ø   Καλοκαίρι ‘87. Γκαλερί Πλειάδες, Αθήνα.

Ø   The Greek Dimension: The Vorres Collection of Contemporary Greek Art. Maltwood Art Museum & Gallery, Victoria, B.C. (Καναδάς). Prairie Gallery, Grande Prairie, Alberta (Καναδάς).

Ø   Το Παλιό και το Καινούργιο. Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας.

Ø   Έκθεση Ζωγραφικής Χαρακτικής Γιαννιωτών Καλλιτεχνών. Αίθουσα Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, lωάννινα. (Οργάν. Ίδρυμα Κ. Κατσάρη).

Ø   Τέχνη και Περιβάλλον. Χώρος Τέχνης Αριάδνη, Ηράκλειο Κρήτης. Επιμ. Ντόρα Ηλιοπούλου – Ρογκάν.

Ø   The Greek Dimension: The Vorres Collection of Contemporary Greek Art. York University Art Gallery, Toronto (Ontario).

Ø   Ζωγραφική Γλυπτική Χαρακτική για την Ειρήνη. Αφιερωμένη στην Δεκαετία του Ο.Η.Ε. για την Πολιτιστική Ανάπτυξη. Κτίριο Κωστή Παλαμά, Αθήνα. (Οργάν. Ε.Ε.Δ.Υ. Ε.).

Ø   The Greek Dimension: The Vorres Collection of Contemporary Greek Art.             Galerie Montcalm, Maison du Citoyen Hull, Ottawa (Quebec).

Ø   Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

1988 Ø   Νεοελληνική Τέχνη: Απολογισμός μιας Συλλογής (1975 – 1987). Εθνική Πινακοθήκη & Μουσείο Α. Σούτζου, Αθήνα. (Σε Συνεργασία με τo Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης).

Ø   Έκθεση Σύγχρονης Χαρακτικής. Βαρσοβία.

Ø   Sports and Culture in Contemporary Greek Art / Επιμ. Ντόρα Ηλιοπούλου – Ρογκάν. [χ.τ.]. (Οργάν. Υπουργείο Πολιτισμού).

Ø   The Greek Dimension The Vorres Collection of Contemporary Greek Art. Owens Art Gallery Sackville, New Brunswick.

Ø   Ελληνική Μεταπολεμική Χαρακτική. Εθνική Πινακοθήκη & Μουσείο Α. Σούτζου, Αθήνα. (Σε Συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος).

Ø   The Greek Dimension: The Vorres Collection of Contemporary Greek Art. Palais de Ia Civilisation Montreal (Quebec).

Ø   Peinture Grecque 1968 1988. Commission, Sécretariat du Conseil des Ministres des Communautès Européennes, Βρυξέλλες. (Οργάν. Εθνική Πινακοθήκη & Μουσείο Α. Σούτζου και Υπουργείο Πολιτισμού).

Ø   Συλλογή Ίωνα Βορρέ. Ελληνοαμερικανική Ένωση, Αθήνα. (Στο Πλαίσιο της Επετείου των 30 Χρόνων από την Ίδρυση της Ένωσης).

Ø   The Greek Dimension: The Vorres Collection of Contemporary Greek Art. Bergen Museum of Art and Science, Paramus (New Jersey).

1989 Ø   Χαρακτική. Αίθουσα Τέχνης Εποχές, Κηφισιά.

Ø   The Greek Dimension: The Vorres Collection of Contemporary Greek Art. Artspace Gallery, Los Angeles (Καλιφόρνια).

Ø   The Saatchi Collection at the Pierides Museum. Πινακοθήκη Πιερίδη, Γλυφάδα. (Σε Συνεργασία με την Silk Cut Hellas).

Ø   Το Πνεύμα και το Σώμα: Αθλητισμός και Κίνηση στη Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη. Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα. Επιμ. Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν. (Οργάν. Υπουργείο Πολιτισμού).

Ø   5th International Print Biennale Varna ‘89. Βάρνα, 1989. (Οργάν. Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος).

Ø   The Greek Dimension: The Vorres Collection of Contemporary Greek Art. The Modern Museum of Art Santa Ana (Καλιφόρνια).

Ø   Η Λέξη. Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας. (Στο Πλαίσιο των Εκδηλώσεων Γιορτές Λόγου & Τέχνης).

Ø   Κινηματογράφος και Ζωγραφική. Θεσσαλονίκη. (Στο Πλαίσιο του 30ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου).

Ø   The Greek Dimension: The Vorres Collection of Contemporary Greek Art. Seattle Art Museum, Washington.

1990 Ø   9th International Exhibition of Graphic Art. Hauptschule Herbertskaul, Frechen (Γερμανία).

Ø   Περισσότερο Άσπρο… Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας. (Στο Πλαίσιο των Εκδηλώσεων Γιορτές Λόγου & Τέχνης).

1991 Ø   Έκθεση Ελλήνων Γλυπτών και Ζωγράφων. Ιωνικό Κέντρο Επιστημονικών και Πνευματικών Σπουδών, Αθήνα.

Ø   Sapporo International Print Biennale. Event Hall, Marui Imai, Sapporo (Ιαπωνία).

1992 Ø   Contemporary Greek Graphic Art 1992. Galeria Mesta-Bratislavy, Μπρατισλάβα. (Οργάν. Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών). Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων.

Ø   Θεματική Αναρχία στη Ζωγραφική. Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος, Αθήνα.

Ø   Σύγχρονη Ελληνική Ζωγραφική από το Μουσείο Βορρέ: Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας.

Ø   Εκδοχές Μορφής και Χώρου. Gallery, Αθήνα.

Ø   Χαρακτικά από τη Συλλογή της Τέχνης Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρίας. Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκη.

1993 Ø   Xylon 12: International Triennial Exhibition of Artistic Relief Printing. Gewerbemuseum, Winterhour (Ελβετία), 1993.

Ø   Έκθεση Ζωγραφικής Γλυπτικής Χαρακτικής. Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα. (Οργάν. Διασωματειακή Επιτροπή για την Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο και Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Στο Πλαίσιο του B’ Πανελληνίου Συνεδρίου για τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας).

Ø   Που Είναι το Ψάρι; Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας. (Στο Πλαίσιο των Εκδηλώσεων Γιορτές Λόγου & Τέχνης’93).

Ø   Greece in Antwerp ‘93, Συλλογή Μουσείου Βορρέ. Ελληνικό Προξενείο Αμβέρσας.         (Στο Πλαίσιο των Εκδηλώσεων: Αμβέρσα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης).

Ø   Έκθεση Ζωγραφικής – Γλυπτικής – Χαρακτικής. Αίθουσα Τέχνης Αντήνωρ, Αθήνα.

Ø   The 6th International Biennial Print & Drawing Exhibit: 1993 R.O.C. Taipei Fine Arts Museum.

1994 Ø   Greek Contemporary Art from the Collection of the Vorres Museum. Museum Taidehalli, Helsinki.

Ø   Μόνιμη Συλλογή. Πινακοθήκη Κυκλάδων, Ερμούπολη Σύρου. (Εγκαίνια τηςΠινακοθήκης, στο Πλαίσιο του Τριημέρου Ιστορίας, Τέχνης και Τεχνολογίας).

Ø   5η Ομαδική Έκθεση Ελλήνων Ζωγράφων. Ξενοδοχείο Χίλτον, Αθήνα. (Οργάν. Λία Τορναρίτη).

Ø   Aetos-Slater Museum, Manhattan. (Οργάν. Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων Γιορτές για την Επέτειο του ‘ΟΧΙ’ 1940-1994).

Ø   Το Σύνδρομο του Οδυσσέα, Συλλογή Μουσείου Βορρέ. Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Κύπρου, Λευκωσία.

Ø   Έκθεση Ελλήνων Χαρακτών: Γενιά 1923 – 1940. Τέχνη Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία, Θεσσαλονίκη.

1995 Ø   6η Ομαδική Έκθεση Ελλήνων Ζωγράφων. Ξενοδοχείο Χίλτον, Αθήνα. (Οργάν. Λία Τορναρίτη).
1996 Ø   2 Ζωγράφοι 3 Γλύπτες: Εκπρόσωποι της Μεταπολεμικής Γενιάς. Δημαρχείο Ιωαννίνων. (Οργάν. Πανελλήνιος Σύλλογος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής).

Ø   Σύγχρονη Ελληνική Ζωγραφική: Συλλογή Κώστα Ιωαννίδη. Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αμφίσσης. Επιμ. Κώστας Ιωαννίδης. (Στο Πλαίσιο των Εκδηλώσεων Φωκικά‘96).

Ø   Ομαδική Έκθεση Ελλήνων Ζωγράφων. Ξενοδοχείο Χίλτον, Αθήνα. (Οργάν. ΛίαΤορναρίτη).

Ø   Το Μετάξι: Ομαδική Έκθεση Σύγχρονων Ελλήνων Καλλιτεχνών. Ξενοδοχείο Leadra Marriot, Αθήνα. (Οργάν. Λία Τορναρίτη).

1997 Ø   Εικαστική Διαδρομή 97. Εικαστικός Κύκλος, Αθήνα.

Ø   60 Χρόνια: Έκθεση Ζωγραφικής – Γλυπτικής Χαρακτική ς Ηπειρωτών Καλλιτεχνών. Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα. (Οργάν. Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας. Στο Πλαίσιο των Εκδηλώσεων για τα 60 Χρόνια της Π.Σ.Ε.).

Ø   Σύγχρονη Ελληνική Γλυπτική. Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. (Οργάν. Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Θεσσαλονίκη ‘97 και Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος).

Ø   Εικαστικό Αφιέρωμα: 20 Χρόνια Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση. Γκάζι, Αθήνα.

Ø   Kouros Gallery, Νέα Υόρκη.

Ø   Christmas Art Fair. Stavros Mihalarias Art, Αθήνα.

1998 Ø   Έκθεση Ελλήνων και Ιαπώνων Καλλιτεχνών στο Μουσείο Βορρέ. Μουσείο Βορρέ, Παιανία. (Στο Πλαίσιο του Εορτασμού των 100 Χρόνων Ελληνο-Ιαπωνικής Φιλίας και         Συνεργασίας).

Ø   Εικαστικά και Λογοτεχνικά Παράλληλα. Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, Ρόδος. Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί), Θεσσαλονίκη και Διεθνές Κέντρο Εικαστικών Τεχνών Αέναον, Αθήνα. (Οργάν. Αέναον).

1999 Ø   Σύγχρονοι Έλληνες Καλλιτέχνες. Αίθουσα Τέχνης Λάβα, Θεσσαλονίκη. (Αφιερωμένη στο Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Σύνδρομο Down).
2000 Ø   2000 Κονσέρβες. Λιθογραφείο της Οδού Πειραιώς, Μοσχάτο. Επιμ. Νίκη Νικονάνου.

Ø   Έκθεση Ζωγραφικής Ελλήνων Καλλιτεχνών. Εικαστικός Κύκλος, Αθήνα.

2001 Ø   Art Exhibition 2001. The Cathedral Center, New York. Επιμ. Yannis Amoryanos.
2002 Ø   Τα Έργα των Πρώτων Ζωγράφων μας. Πνευματικό Κέντρο Κτιστάδων, Άρτα.

Ø   Ρεαλισμός και Χιούμορ στην Σύγχρονη Ελληνική Ζωγραφική. Συλλογή Μουσείου Βορρέ. Πύλη Αμμοχώστου, Λευκωσία.

Ø   2 Χρόνια Εικαστικές Διαδρομές. Εικαστικός Κύκλος, Χώρος Τέχνης, Αθήνα.

2003 Ø   Έλληνες Χαράκτες στον Εικοστό Αιώνα: Από τις Συλλογές της Alpha Bank και του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης. Μέγαρο Εϋνάρδου, Αθήνα. Επιμ. Ειρήνη Οράτη.

Ø   Ρεαλισμός και Χιούμορ στην Σύγχρονη Ελληνική Ζωγραφική. Συλλογή Μουσείου Βορρέ. Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, Β. Παπαντωνίου, Ναύπλιο.

Ø   Realism and Humor in Contemporary Greek Painting, Vorres Museum. The Hellenic Center, Λονδίνο. (Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού).

2004 Ø   Αιώνιο Ελληνικό Φως. Όψεις του παραστατικού στο Ελληνικό Πνεύμα. Πινακοθήκη Ψυχάρη 36, Αθήνα. Επιμέλεια Λιμπέρτη Πολύζου.

Ø   Οι Εικαστικοί Καλλιτέχνες φίλοι του Κώστα Χατζάρα. Γκαλερί Χρυσόθεμις, Χαλάνδρι.

Ø   Απόψεις της Αθήνας από Σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους. Μουσείο της            Πόλεως των Αθηνών Βούρου-Ευταξία. Αθήνα. Επιμ. Στέλιου Λυδάκη.

Ø   In our IMAGE after our LIKENESS (Κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση). Frissiras Museum. Αθήνα. Επιμ. Μάρθα Χαλκιά, Ευαγγελία Καλδέλη.

Ø   Γλυπτική και ζωγραφική 20ού αιώνα 2004, Art City Mihalarias. Μαλακάσα (με την ευκαιρία των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων 2004).

Ø   Αντώνης Μπενάκης 1873-1954. Αφιέρωμα. Μουσείο Μπενάκη Κτίριο οδού Πειραιώς. Αθήνα.

Ø   Ομοιότητα Περίπου. Εκδοχές ενός πορτραίτου του Αντώνη Μπενάκη.

Ø   Ομοιότητα Εντελώς. Φωτογραφίες από τη ζωή του Αντώνη Μπενάκη.

Ø   Με αφορμή τον “Τρελαντώνη” Εφαρμογή Πολυμέσων.

Ø   Περί Τέχνης ζωγραφική-γλυπτική. Αίθουσα τέχνης Τρίγωνο, Κηφισιά. (υπό την αιγίδα του Ομίλου Unesco νομού Πειραιώς και Νήσων και του προέδρου της Ιωάννη Μαρωνίτη). Επιμέλεια Λιμπέρτη Πολύζου.

Ø   Art Πρίσμα Πειραιάς. Όμιλος Unesco νομού Πειραιώς και Νήσων (Πειραιάς).

 

2006     ΙΩΑΝΝΙΝΑ «Ζωσιμάδων Δράσεις 2006 και Ευεργετισμός»

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ

 • Συμπαράσταση στο Μεξικό. Μουσείο Βορρέ, Παιανία, 14-18 Μαΐου 1986. (Σε Συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος).
 • Έργα Τέχνης & Λαογραφικά Αντικείμενα της Συλλογής Ι. Βορρέ. Μουσείο Βορρέ, Παιανία 30 Μαΐου – 7 Ιουνίου 1990. (Οργάν. Stavros Mihalarias Art).
 • Για την Αποπεράτωση του Κτιρίου του Ε.Λ.Ι.Α. Πινακοθήκη Πιερίδη, Γλυφάδα, 8 Ιουνίου1990. (Οργάν. Ε.Λ.Ι.Α.).
 • Christie’s: The Greek Sale V. Μέγαρο Μελά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 1996.
 • Η Τέχνη Εμπνέεται από τα Levi’s Jeans για τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος. Πινακοθήκη Πιερίδη, Γλυφάδα, 10 Φεβρουαρίου 1997.
 • Σαράντα Έλληνες Δημιουργοί Υποστηρίζουν τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και Μετατρέπουν Σαράντα Φωτιστικά Slamp σε Μοναδικά Έργα Τέχνης. Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη, Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 1997. (Οργάν. Μάγια Τσόκλη και Δήμος Αθηναίων).
 • Έλληνες Δημιουργοί Τέχνης Υποστηρίζουν τη Γυναίκα. Γκάζι, Αθήνα, 7 Μαρτίου 1998. (Οργάν. Γραμματεία Γυναικών Νέας Δημοκρατίας. Στο Πλαίσιο του Αφιερώματος Γυναίκα – Κοινωνία Αλληλεγγύης).
 • Βυζαντινό Δείπνο. Βίλα Αράπη, Κηφισιά, 18 Ιουνίου 1999. (Οργάν. Σύλλογος των Φίλων του Ολλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών).

 

ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ

 • Χ. Σαρακατσιάνος. Κείμ. Γ. Πετρής. Αθήνα: Ώρα, 1982. Κείμενο στα Ελληνικά και Αγγλικά.
 • Χρ. Σαρακατσιάνος: Ξυλογραφίες. Κείμ. Μάνος Στεφανiδης. Αθήνα: Επίπεδα, 1984. Κείμενο στα Ελληνικά και Αγγλικά.
 • Χρήστος Σαρακατσιάνος. Κείμ. Δημήτρης Παπαστάμος. Ανδρος: Ίδρυμα Β. και Ε. Γουλανδρή. Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου, 1986.
 • Σαρακατσιάνος. Επιμ. Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου. Αθήνα: Εθνική Πινακοθήκη, 1987. Κείμενο στα Ελληνικά και Αγγλικά.
 • Σαρακατσιάνος ‘7Ο-‘9Ο. Κείμ. Νέλλη Μισιρλή κά. Παιανία: Μουσείο Βορρέ, 1990. Κείμενο στα Ελληνικά και Αγγλικά.
 • Christos Sarakatsianos: Woman: The Timeless Principle. New York: The Greek Consulate General Cultural Center, 1993.
 • Σαρακατσιάνος 1999: Έκθεση Ζωγραφικής. Κείμ. Χάρης Καμπουρίδης. Αθήνα: Stavros Mihalarias Art, 1999. Κείμενο στα Ελληνικά και Αγγλικά.
 • Σαρακατσιάνος. Ζωγραφική. Κείμ./Επιμ. Ελένη Μάργαρη, Ιωάννινα: Δημοτική Πινακοθήκη Δήμου Ιωαννιτών, 2005. Κείμενο στα Ελληνικά και Αγγλικά.

 

ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΕ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ

 • Καμπουρίδης, Χάρης. Ένα Χρωματικό Ταξίδι στην Αυτοκρατορία των Συμβόλων με τη Ζωγραφική του Χρήστου Σαρακατσιάνου.” Στο Σαρακατσιάνος 1999: Έκθεση Ζωγραφικής. Αθήνα: Stavros Mihalarias Art, 1999. Κείμενο στα Ελληνικά και Αγγλικά.
 • Μάργαρη Ελένη. “Χωρίς Τίτλο”. Στο Σαρακατσιάνος. Ζωγραφική. Ιωάννινα: Δημοτική Πινακοθήκη Δήμου Ιωαννιτών, 2005. Κείμενο στα Ελληνικά και Αγγλικά.
 • Μισιρλή, Νέλλη. [Χωρiς Τίτλο]. Στο Σαρακατσιάνος ‘70-’90. Παιανία: Μουσείο Βορρέ, 1990. Κείμενο στα Ελληνικά και Αγγλικά.
 • Παπαστάμος, Δημήτρης. “Χρήστος Σαρακατσιάνος”. Στο Χρήστος Σαρακατσιάνος. Άνδρος: Ίδρυμα Β. και Ε. Γουλανδρή Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου, 1986.
 • Πετρής, Γ. [Χωρίς Τίτλο]. Στο Χ. Σαρακατσιάνος. Αθήνα: Ώρα, 1982. Κείμενο στα Ελληνικά και Αγγλικά.
 • Στεφανίδης, Μάνος. “Χρήστος Σαρακατσιάνος – Ξυλογραφίες του Αυστηρού Ρυθμού.” Στο Χρ. Σαρακατσιάνος: Ξυλογραφίες. Αθήνα: Επίπεδα, 1984. Κείμενο στα Ελληνικά και Αγγλικά.

 

 

ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ

 • Βασιλοπούλου, Βιβή. [Χωρίς Τίτλο]. Στο Σαρακατσιάνος. Αθήνα: F, 1988. Κείμενο στα       Ελληνικά και Αγγλικά.
 • Παπαστάμος, Δημήτρης. [Χωρίς Τίτλο]. Στο Χ. Σαρακατσιάνος. Αθήνα: Αγκάθι, 1986.
 • Πετρής, Γ. [Χωρίς Τίτλο]. Στο Σαρακατσιάνος. Ηράκλειο Κρήτης: Σταυρακάκη, 1985.
 • Σπητέρης, Τώνης. “Μερικές Σκέψεις γύρω από το Έργο του Χρίστου Σαρακατσιάνου.” Στο Σαρακατσιάνος. Ηράκλειο Κρήτης: Σταυρακάκη, 1984.
 • Στεφανίδης, Μάνος. [Χωρίς Τίτλο]. Στο Σαρακατσιάνος. Ηράκλειο Κρήτης: Σταυρακάκη, 1985. (Απόσπασμα).
 • Χρήστου, Χρύσανθος. [Χωρίς Τίτλο]. Στο Σαρακατσιάνος. Ιωάννινα: Εποχή, 1985.
ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ
1976 Ø    Πανηπειρωτική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών. Ιωάννινα: Δήμος lωαννιτών 1976.

Ø    Intergrafik 76. Berlin: Verband Bildender ΚϋnstΙer der Deutschen Demokratischen Republik, 1976. Text in German, English and French.

Ø    Πανηπειρωτική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών. Αθήνα: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, 1976.

1978 Ø    Έκθεση Χαλκογραφίας. Αθήνα: Συλλογή, 1978.

Ø    Έκθεση Χαλκογραφίας. Βόλος: Δήμος Βόλου, 1978.

1980 Ø    Η Χαρακτική στην Ελλάδα Σήμερα: Η Τέχνη και ο Τεχνίτης. Κείμ. Γιώργος Βαρλάμος. Αθήνα: Ώρα, 1980.

Ø    Χαλκογραφία. Κείμ. Αγγελική Ντάγκαρη και Δήμητρα Σιατερλή. Αθήνα: Νέες Μορφές, 1980.

Ø    Χαλκογραφία. Θεσσαλονίκη: Αρμός, 1980.

1982 Ø    Η Τέχνη κοντά στο Παιδί. Αθήνα: Πανελλαδική Ένωση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, 1982.

Ø    Έκθεση Χαρακτικής Ελλήνων Καλλιτεχνών. Κείμ. Βεατρίκη Σπηλιάδη. Αθήνα: Πνευματικό Κέντρο Δήμου, 1982.

Ø    Έκθεση Χαρακτικής 1982. Γλυφάδα: Μουσικός και Καλλιτεχνικός Όμιλος, 1982.

Ø    Γιορτή Νεολαίας ‘82. [χ.τ.]: [χ.ε], 1982.

1983 Ø    Mακρυγιάννεια ‘83: Ζωγραφική – Γλυπτική – Χαρακτική. Αθήνα: Δήμος Αθηναίων, 1983.

Ø    Πολιτιστικό Δεκαήμερο. Ηλιούπολη: Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 8oυ Δημοτικού Σχολείου, 1983.

1984 Ø    Intergrafik ‘84. Berlin: Verband Bildender Κϋnstler der Deutschen Demokratischen Republik, 1984.

Ø    Mercatο Internazionale d’ Arte: Pittura, Scultura, Artigianato. Text by Ruggero Battaglia Fiοriο. Todi: Associazione Pro Todi, 1984.

Ø    Σύγχρονοι Έλληνες Καλλιτέχνες. Κείμ. Χρύσανθος Χρήστου. Αθήνα: Επίπεδα, 1984. Κείμενο στα Ελληνικά και Αγγλικά.

1985 Ø    Γραφική: Παραδοσιακές και Νεώτερες Τεχνικές. Αθήνα: Συλλογή, 1985.

Ø    Η Τέχνη στους Δήμους: Ζωγραφική – Γλυπτική – Χαρακτική – Διακοσμητική. Αθήνα: Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών, 1985.

Ø    9e Foire d’ Art Actuel. Bruxelles: Association des Galeries d’Art Actuel de Belgique, 1985.

Ø    Ζωγράφοι και Θάλασσα. Αθήνα: Dada, 1985.

Ø    Ζωγραφική Σύγχρονες Τάσεις. Κεiμ. Χρύσανθος Χρήστου. Αθήνα: Επίπεδα, 1985. Κείμενο στα Ελληνικά και Αγγλικά.

Ø    Mercato Internazionale d’ Arte: Pittura – Scultura. Texts by Giuliano Serafini, Giorgio Marcou. Todi: Associazione Pro Todi, 1985.

Ø    Έκθεση Χαρακτική ς Ελλήνων Καλλιτεχνών. Κείμ. Βασίλης Χάρος. Αθήνα: Δήμος Αθηναίων Πνευματικό Κέντρο, 1985.

1986 Ø    Έκθεση Χαρακτικής Ελλήνων Καλλιτεχνών. Κείμ. Βασίλης Χάρος. Ιωάννινα: Δήμος Ιωαννιτών, 1986.

Ø    Εικαστικοί Τεχνόδρομοι 86: A’ Συνάντηση Νέων Καλλιτεχνών. Κείμενο των Νέων Καλλιτεχνών μετά από Συζήτηση με τον Χρ. Σαρακατσιάνο. Αθήνα: F, 1986. τ. 9ος, τεύχ. 1, Σειρά 163-175.

Ø    Συμπαράσταση στο Μεξικό. Έκθεση-Πώληση Έργων Τέχνης. Αθήνα: Υπουργείο Πολιτισμού,1986.

Ø    Ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής. Αθήνα: Δημοτική Πινακοθήκη, 1986.

Ø    IIΙ Mostra Internazionale d’ Arte: (Pittura-Scultura-Grafica-Fotografia). Todi: Associazione ProTodi, 1986.

1987 Ø    Ένωση Ελλήνων Χαρακτών. Αθήνα: Ένωση Ελλήνων Χαρακτών, 1987. Κείμενο στα Ελληνικά και Αγγλικά.

Ø    Σύγχρονη Ελληνική Ζωγραφική: Καλοκαιρινή Έκθεση 1987. Αθήνα: Εθνική Πινακοθήκη, 1987.

Ø    Έκθεση Ζωγραφικής-Χαρακτικής Γιαννιωτών Καλλιτεχνών. Ιωάννινα: Ίδρυμα Κ. Κατσάρη, 1987.

1988 Ø    Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης: Νεοελληνική Τέχνη: Απολογισμός μιας Συλλογής(1975- 1987). Αθήνα: Εθνική Πινακοθήκη, 1988.

Ø    Sports and Culture: In Contemporary Greek Art. Text by Dora Iliopoulou – Rogan. Athens:Greek Ministry of Culture, 1988.

Ø    Ελληνική Μεταπολεμική Χαρακτική. Κείμ. Εφορεία Χαρακτικής. Αθήνα: Εθνική Πινακοθήκη,1988.

Ø    Ελληνική Ζωγραφική 1968 – 1988. Επιμ. Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου. Κείμ. Δημήτρης Παπαστάμος. Αθήνα: Εθνική Πινακοθήκη, 1988. Κείμενο στα Ελληνικά και Γαλλικά.

Ø    The Vorres Collection of Contemporary Greek Art. Paramus (New Jersey): Bergen Museum of Art and Science, 1989.

1989 Ø    The Saatchi Collection at the Pierides Museum. Glyfada: Pierides Museum, 1989.

Ø    Το Πνεύμα και το Σώμα: Αθλητισμός και Κίνηση στη Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη. Κείμ. Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν κά. Αθήνα: Υπουργείο Πολιτισμού, 1989. Κείμενο στα Ελληνικά         και Αγγλικά.

Ø    Η λέξη. Κείμ. Μπία Παπαδοπούλου. Λευκάδα: Πνευματικό Κέντρο Δήμου, 1989.

Ø    Κινηματογράφος και Ζωγραφική. Κείμ. Μαρία Μαραγκού. Θεσσαλονίκη: Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, 1989.

1990 Ø    Έργα Τέχνης & Λαογραφικά Αντικείμενα της Συλλογής Ι. Βορρέ. Αθήνα: Stavros Mihalarias Art, 1990. Κείμενο στα Ελληνικά και Αγγλικά.

Ø    Περισσότερο Άσπρο…. Κείμ. Θόδωρος Στάμος. Λευκάδα: Πνευματικό Κέντρο Δήμου, 1990.

1991. Ø    Έκθεση Ελλήνων Γλυπτών και Ζωγράφων. Κείμ. Ισίδωρος Κιολέογλου. Αθήνα: Ιωνικό Κέντρο, 1991.
1992 Ø    Μουσείο Βορρέ: Σύγχρονη Ελληνική Ζωγραφική. Πάτρα: Δημοτική Πινακοθήκη,            1992.

Ø    Χαρακτικά από τη Συλλογή της Τέχνης Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρίας. Κείμ. Ευθυμία Γεωργιάδου – Κούντουρα, Ξενής Σαχίνης, Μανώλης Γιανναδάκης κά. Θεσσαλονίκη: Βαφοπούλειο, 1992.

1993 Ø    Greece in Antwerp ‘93: Vorres Museum of Contemporary Greek Art. Paiania: Vorres Museum, 1993.

Ø    Έκθεση Ζωγραφικής – Γλυπτικής – Χαρακτικής. Αθήνα: Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών, 1993.

Ø    Που Είναι το Ψάρι; Λευκάδα: Πνευματικό Κέντρο Δήμου, 1993.

1994 Ø    Greek Contemporary Art from the Collection of the Vorres Museum. Texts by Seppo Niinivaara, Maria Karavia. Helsinki: Art Hall, 1994. Text in Swedish and English.

Ø    Hellenic-American Friendship and the Commemoration of ‘OXl’ Day at the Aetos-Slater Museum: Celebrating with Άetοs-SΙater’. New York: Federation of Hellenic Societies of Greater New York, 1994.

Ø    Το Σύνδρομο του Οδυσσέα. Αθήνα: Εμπορική Τράπεζα, 1994. Κείμενο στα Ελληνικά και Αγγλικά.

1996 Ø    2 Ζωγράφοι-3 Γλύπτες: Εκπρόσωποι της Μεταπολεμικής Γενιάς Ιωάννινα: Πανελλήνιος Σύλλογος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής, 1996.

Ø    Σύγχρονη Ελληνική Ζωγραφική: Συλλογή Κώστα lωαννίδη, Κείμ. Ντόρα Ηλιoπούλου-Ρογκάν. Άμφισσα: Πνευματικό Κέντρο Δήμου, 1996.

Ø    Christie’s: The Greek Sale V. Αθήνα: Christie’s, 1996. Κείμενο στα Ελληνικά και Αγγλικά.

Ø    Ομαδική Έκθεση Σύγχρονων Ελλήνων Καλλιτεχνών. Αθήνα: L’ Art de Ia Soie, 1996. (Σχετικά με την Έκθεση το Μετάξι).

1997 Ø    60 Χρόνια: Έκθεση Ζωγραφικής – Γλυπτικής – Χαρακτική ς Ηπειρωτών Καλλιτεχνών. Αθήνα: Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία, 1997.

Ø    Σύγχρονη ελληνική γλυπτική ’97. Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997. Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος 1997.

1998 Ø    Εικαστικά και Λογοτεχνικά Παράλληλα. Κείμ. Χρύσανθος Χρήστου, Μιλτιάδης Παπανικολάου, Ειρήνη Σαββανή. Αθήνα: Αέναον, 1998.
1999 Ø    Αγοραπωλησία Έργων Τέχνης Βυζαντινό Δείπνο. Αθήνα: Σύλλογος των Φίλων του Ολλανδικού Ινστιτούτου, 1999.

Ø    Σύγχρονοι Έλληνες Καλλιτέχνες. Κείμ. Χάρης Σαββόπουλος. Θεσσαλονίκη: Λάβα, 1999.

2002 Ø    Τα Έργα των Πρώτων Ζωγράφων μας. Κτιστάδες: Πνευματικό Κέντρο, 2002.

Ø    Ρεαλισμός και Χιούμορ στην Σύγχρονη Ελληνική Ζωγραφική: Μουσείο Βορρέ. Παιανία: Μουσείο Βορρέ, 2002. Κείμενο στα Ελληνικά και Αγγλικά.

Ø    2 Χρόνια Εικαστικές Διαδρομές. Αθήνα: Εικαστικός Κύκλος, 2002.

2003 Ø    Έλληνες Χαράκτες στον Εικοστό Αιώνα: Από τις Συλλογές της Alpha Bank και του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης. Κείμ. Ειρήνη Οράτη, Αθήνα: Μορφωτικό Ίδρυμα – Alpha Bank, 2003.

Ø    Realism and Humor in Contemporary Greek Painting: Vorres Museum. London: The Hellenic Center, 2003.

2004 Ø    Απόψεις της Αθήνας από Σύγχρονους Έλληνες Ζωγράφους. Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών Βούρου-Ευταξία. Κείμενα Στέλιου Λυδάκη στα ελληνικά και τα αγγλικά, Αθήνα 2004.

Ø    “Γλυπτική και ζωγραφική 2004”, ART CITY MIHALARIAS. Μαλακάσα. Κείμενο στα Ελληνικά και τα αγγλικά, 2004.

Ø    ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΠΟΥ. Εκδοχές ενός Πορτραίτου του Αντώνη Μπενάκη. Μουσείο Εμανουήλ Μπενάκη, Αθήνα. Επιμέλεια Θανάσης Μουτσόπουλος 2004.

 

ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΩΝ

 • Σας Παρουσιάζουμε την Πρώτη Σειρά Μεταξοτυπιών Διακεκριμένων Ελλήνων Ζωγράφων. Αθήνα: Εικαστικός Κύκλος, 1982. (Αφίσα)
 • Α ‘Σειρά Μεταξοτυπιών Διακεκριμένων Ελλήνων Ζωγράφων. Αθήνα: Εικαστικός Κύκλος, 1982.
 • Εικαστικός Κύκλος: Κατάλογος Μεταξοτυπιών. Αθήνα: Εικαστικός Κύκλος, [χ.χ.].
 • Μεταξοτυπίες. Αθήνα: Εικαστικός Κύκλος, [χχ.].
 • Μικρογλυπτική A’. Αθήνα: Εικαστικός Κύκλος, 1987. (Ενημερωτικό Έντυπο).
 • Κλασικοί 19ος-2Οος αιώνας: Από τον Γύζη στον Τσαρούχη. Αθήνα: Εθνική Πινακοθήκη – Print Art HelIas, [x.x.].
 • Art City Mihalarias. Αθήνα: Stavros Mihalarias Art, [x.x.].

 

ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΛΕΞΙΚΑ

 • Καμπουρίδης, Χάρης και Λεβούνης, Γιώργος. Νεοελληνική Τέχνη: 20ος Αιώνας: Ζωγραφική, Χαρακτική, Γλυπτική: Οι Πολύτιμες Συλλογές της Πινακοθήκης Ρόδου. Αθήνα: Υπουργείο Αιγαίου, 1999.
 • Κρητικού, Αθηνά. Έλληνες Ζωγράφοι του 2Οου Αιώνα: Συλλογή Μουσείου Βορρέ: Συλλογή των Καλλιτεχνών. Εικ. Γιάννης Βλάχος. Αθήνα: Δ.Κ. 1995.
 • Κυριαζή, Νέλλη. Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων: Ελληνική Ζωγραφική-Χαρακτική-Γλυπτική. Αθήνα: Δήμος Αθηναίων Πνευματικό Κέντρο, 1994.
 • Λυδάκης, Στέλιος. Οι Έλληνες Ζωγράφοι. Αθήνα: Μέλισσα, 1977, τ. 4 Λεξικό των Ελλήνων Ζωγράφων και Χαρακτών (16ος-20ος αιώνας).
 • Μαυρομμάτης, Εμμανουήλ. Moρφοπλαστικές και Τεχνικές Αναζήτησης της Ελληνικής Χαρακτικής 1892-1982. Ρόδος: Δημοτική Πινακοθήκη, 1983.
 • Στεφανiδης, Μάνος. Ελληνομουσείον: Έξι Αιώνες Ελληνική Ζωγραφική. Αθήνα: Μίλητος, 2001, τ. 2.
 • Χρήστου, Χρύσανθος.
 • Νεοελληνική Χαρακτική. Αθήνα: Ιονική Τράπεζα, 1989.
 • Νεοελληνική Χαρακτική: Γενιά 1923 – 1940: Θεσσαλονίκη: Τέχνη, 1994.
 • Νεοελληνική Χαρακτική. Αθήνα: Εκδοτική Αθηνών, 1994.
 • Ζωγραφική 20ου αιώνα. Αθήνα: Εκδοτική Αθηνών, 1996.
 • Η Ελληνική Ζωγραφική στον Εικοστό Αιώνα. Αθήναι: Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, 2001, τ. 2 1923-1940.
 • Εθνική Πινακοθήκη 100 Χρόνια: Τέσσερις Αιώνες Ελληνικής Ζωγραφικής: Από τις Συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ευριπίδη Κουτλίδη. Επιμ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα. Αθήνα: Εθνική Πινακοθήκη, 2000. Ελληνική και Αγγλική έκδοση.
 • Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών: Ζωγράφοι-Γλύπτες-Χαράκτες 19ος-20ος Αιώνας. Επιμ. Ευγένιος Ματθιόπουλος. Αθήνα: Μέλισσα, 1997, τ. 4.
 • Μουσείο Βορρέ. Κείμ. Νέλλη Μισιρλή. Αθήνα: Μουσείο Βορρέ, 1997.
 • Συλλογή Moρφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης. Επιμ. Ματούλα Σκαλτσά. Θεσσαλονίκη:
 • Εθνική Τράπεζα, 1990.
 • Who’s Who 1992: Βιογραφικό Λεξικό. Αθήνα: Μέτρον, 1992.
 • Who’s Who: Επίτομο Βιογραφικό Λεξικό 1993-94. Αθήνα: Μέτρον, 1993.

 

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΒΛΙΑ

 • Καραβίδας, Γιάννης. Ο Άλλος Ήλιος: Ποιήματα. Αθήνα: Ελληνικό Βιβλίο, 1978.
 • Καραβίδας, Γιάννης. Τα Παιδιά του 1979 μ.χ. Αθήνα: Ελληνικό Βιβλίο, 1979, σ. 9,25.
 • Καρατζάς, Διονύσης. Ποιήματα: Με μια Ξυλογραφία του Χρήστου Σαρακατσιάνου. Αθήνα: Δέλτα, 1989.
 • Μαρνέλη, Πηνελόπη. Βλεπτέον: Ποιητική Συλλογή. Αθήνα: Αθήνα-Γιάννινα: Δωδώνη 2001, σ. 9,45,61.
 • Νούτσος, Παναγιώτης. Απεικάσματα: Έξι Παραδείγματα Διαμεσολάβησης. Ιωάννινα: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, 2002, σ. 36.

 

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦHΣΕΙΣ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡIΔΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚA

 • Πολυχρονίδης, Χρήστος. “Συνάντηση με την Αγάπη.” Περ. Πολιτιστική, Ιούλιος 1984, τεύχ. 7, σ. 40-43.
 • Ντελόπουλος, Κυριάκος. “Εγκυκλοπαίδειες: Αξιολόγηση, Κριτήρια Επιλογής και Άλλα Προβλήματα.” Περ. Πολιτιστική, Ιούλιος 1984, τεύχ. 7, σ. 59.
 • Σακελλαρίου, Χάρης. “Προσχολική Αγωγή”. Περ. Πολιτιστική, Ιούλιος 1984, τεύχ. 7, σ. 61-62.
 • Ασημάκη, Καίτη. “Η Φωτεινή Όψη” Περ. Πολιτιστική, Ιούλιος 1984, τεύχ. 7, σ. 65.
 • Πρεβέρ, Ζάκ. “Σε Διάταξη Μάχης” Περ. Πολιτιστική, Ιούλιος 1984, τεύχ. 7, σ. 81.
 • Embirikos, Andréas. Madalenia.” Mag. Littérature Grecque Contemporaine, Décembre 1986, no. Special, p. 37.
 • Περ. Επιλογή: Ελληνική Οικονομία 1990-1991, Ιανουάριος 1991, σ. 181, 221.
 • Δράκος, Αλέξανδρος. “Οι Καινουργιοέλληνες.” Περ. Γυναίκα, Ιούλιος 1991, τεύχ. 1072, σ. 16,18.
 • Chomsky, Noam. “Οι Πόλοι της Αντίστασης.” Εφημ. Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 31 Οκτωβρίου 1999, σ. 45.
 • “Σούπεργούμαν.” Εφημ. Το Βήμα, 26 Δεκεμβρίου 1999, σ. Στ6.
 • Μεταξάς Γιάννης, “Επί του θέματος οι δήθεν Ευρωεκλογές”, Ο Κόσμος του Επενδυτή, αρ. 82, 13 Ιουνίου 2004, σ. 26.

 

ΕΞΩΦΥΛΛΑ

 • Καραβίδας, Γιάννης. Τα Παιδιά Του 1979 μ.x. Αθήνα: Ελληνικό Βιβλίο, 1979.
 • Περ. Σταθμοί Ιανουάριος 1980, τεύχ. 49.
 • Περ. Εικαστικά, Απρίλιος 1985, τεύχ. 40.
 • Περ. Συλλεκτικό ς Κόσμος, Δεκέμβριος 1985, τεύχ. 61.
 • Περ. Χάος και Όψη, Οκτώβριος – Νοέμβριος – Δεκέμβριος 1997, τεύχ. 18.
 • Περ. Ομπρέλα, Νοέμβριος 1987, τεύχ. 32-33.
 • Hilton Greece Magazine, October-November-December 1988 – January 1989, vol. 20, no. 73, p. 6-8.
 • Περ. Επιλογή: Ελληνική Οικονομία 1990-1991, lαvουάριος 1991, εξώφ., σ. 181, 221.
 • Νούτσος Παναγιώτης, Στην Αυγή του Νέου Αιώνα. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα, 2002.
 • Πολιτιστική Οικολογία: Επιστημονικό Συμπόσιο (Καπέσοβο, 29 Ιουνίου-1 Ιουλίου 2001).
 • Ιωάννινα: Πανεπιστήμιο lωαννίνων Τομέας Φιλοσοφίας, 2002.
 • Τζουμερκιώτικα Χρονικά. Δελτίο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων τχ. 5, Ιούνιος 2004.

ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 • Ανδρέου, Ευάγγελος.

“Οι Δρόμοι των Αγγέλων του Χρ. Σαρακατσιάνου.’. Περ Ομιλία Νοέμβριος 1987, τέυχ. 32-33.

 

 • Βαλαβάνης, Κυριάκος.

“Στον ζωγράφο και χαράκτη Χρήστο Σαρακατσιάνο”, Εφημ. Ελεύθερη Ώρα, 28 Νοεμβρίου1998.

Βασιλοπούλου, Βιβή.

[Χωρίς Τίτλο]. Στο Σαρακατσιάνος. Αθήνα: F, 1988. Κείμενο στα Ελληνικά και Αγγλικά. (Κατ. ατ. Έκθ.).

“Σαρακατσιάνος -20 Χρόνια.” Περ. Αθηνόραμα, 16 Νοεμβρίου 1990, σ. 27.

“Οι Συμβολισμοί του Χρήστου Σαρακατσιάνου.” Εφημ. Επενδυτής 20-21 Νοεμβρίου 1999, σ. Ε15.

 

 • Βραχοπούλου, Θάλεια.

“Σαρακατσιάνος” Περ Επιλογή: Ελληνική Οικονομία 199Ο-1991. Ιανουάριος 1991,.σ .394-395. (Απόσπασμα από το άρθρο “Formes Integrations: Deux Artistes Grecs.” + – 0, June 1990. no. 56. p. 29-30).

 

 • Ε.Α.

“Σαρακατσιάνος:Ξυλογραφίες”. Περ. Εργαστήρι. Απρίλιος – Μάιος – Ιούνιος 1984, τεύχ. 1,. σ. 20.

 

 • Ζίας, Νίκος.

‘Έμφαση στον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό.” Εφημ. Το Βήμα, 28 Ιουνίου 1987, σ. 41.

 

 • Ηλιοπούλου-Ρογκάν, Ντόρα.

“Παρουσιάσεις Καλλιτεχνών. στο Ίδρυμα Γουλανδρή: Καθιερωμένοι και Νεώτεροι Εικαστικοί

Δίνουν ένα Δυναμικό Παρόν.” Εφημ. Η Καθημερινή, 6 Αυγούστου 1986.

“Εντυπωσιακές Εκθέσεις στις Αίθουσες της Αθήνας.” Εφημ Η Καθημερινή, 22 Μαΐου 1988, σ. 23.

“Ο Αθλητισμός στην Τέχνη.” Περ. XiosBank Club, Ιούνιος 1994, σ. 81, 94.

“Σαρακατσιάνος στην Αίθουσα Σύγχρονης Τέχνης Σταύρου Μιχαλαριά.” Περ. Gallery, Φθινόπωρο 1999 – Χειμώνας 2000, τεύχ. 32, σ. 28.

 

 • Καμπουρίδης, Χάρης.

“Ένα. Χρωματικό Ταξίδι στην αυτοκρατορία των συμβόλων με τη ζωγραφική του Χρήστου Σαρακατσιάνου.” Στο Σαρακατσιάνος 1999; Έκθεση Ζωγραφικής. Αθήνα: Stavros Mihalarias Art, 1999. Κείμενο στα Ελληνικά και Αγγλικά. (Κατ. ατ. έκθ.).

 

 • Κανέλλης, Ηλίας.

‘Ανασκευάζοντας τη Φθαρτή Πραγματικότητα..” Περ. Ιδανικό Σπίτι Δεκέμβριος 1990. τεύχος 2, σ. 140-143.

 

 • Καφέτση, Άννα.

“Άνθρωπος και Μηχανή: Η Ζωγραφική του Χρήστου Σαρακατσιάνου.” Περ. Ζυγός, Ιούλιος –

Αύγουστος 1982, τεύχ. 54, σ. 52-55, 71.

 

 • Μισιρλή, Νέλλη.

[Χωρίς Τίτλο]. Στο Σαρακατσιάνος ‘70-’90. Παιανία: Μουσείο Βορρέ, 1990. Κείμενο στα Ελληνικά και Αγγλικά. (Κατ. ατ. Έκθ.).

 

 • Νούτσος, Π.

“Ο Κήπος με τις Αυταπάτες’ Εφημ. Το Βήμα. 26 Νοεμβρίου 2000.

 

 • Π. Κ.

“Σαρακατσιάνος: Όνομα και Πράγμα” Εφημ. Τα Νέα. 15 Νοεμβρίου Ι999.

 

 • Παπαστάμος, Δημήτρης.

“Χρήστος Σαρακατσιάνος.’ Στο Χρήστος Σαρακατσιάνος.       Άνδρος Ίδρυμα Β. και Ε. Γουλανδρή Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου, 1986. (Κατ. ατ. έκθ.). Στο Περ. Burda, Ιούνιος 1990, τεύχ. 81, σ. 68-69 και στο Χ. Σαρακατσιάνος. Αθήνα: Αγκάθι. 1986. (Πρόσκλ. ατ. έκθ.).

 

 • Πετρής, Γιώργος.

[Χωρίς τίτλο]. Στο Χ Σαρακατσιάνας. Αθήνα: Ώρα. 1982. Κείμενο στα Ελληνικά και Αγγλικά. (Κατ. ατ. έκθ.).

‘Η Ζωγραφική του Χρήστου Σαρακατσιάνου.” Περ. Συλλεκτικός Κόσμος, Δεκέμβριος 1985. τεύχ. 61, σ. 716-720 και Εφημ. Εξόρμηση, 1 Νοεμβρίου 1985, σ. 18.

[Χωρίς Τίτλο]. Στο Σαρακατσιάνος. Ηράκλειο Κρήτης: Σταυρακάκη, 1985. (Πρόσκλ. ατ. έκθ.).

 

 • Ρηγοπούλου, Πέπη.

“Σημεία-Σύμβολα Προσφοράς” Εφημ Εξόρμηση, 25 Φεβρουαρίου 1984. σ. 19.

 

 • Σαρακατσιάνου, Βίκυ.

“Η Παγκόσμια Ελληνική Ζωγραφική”, Περ. Ιδανικό Σπίτι, Απρίλιος 1999, τεύχ. 94,σ.366-368. “Εικαστικά Μηνύματα.” Περ. Ιδανικό Σπίτι, Ιανουάριος 2000, τεύχ. 102, σ. 212-213.

 

 • Σόφη Χρ.

“Από το Σχέδιο ως το Τύπωμα.” Εφημ. Ειδήσεις 31 Ιανουαρίου 1984.

 

 • Σπηλιάδη, Βεατρίκη.

“Κριτική Παρουσίαση των Ζωγράφων”. 1982. (Συνοδευτικό Έντυπο Ομαδικής Έκθεσης που Πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Παγκρατίου, 24 Μαΐου – 4 Ιουνίου 1982).

 

 • Σπηλιοπούλου, Νέλλη.

“Χρήστος Σαρακατσιάνος: Είκοσι Χρόνια Κομμάτια.” Περ. Ιδέες & Λύσεις για το Σπίτι, Νοέμβριος 1990, τεύχ. 72, σ. 272-277.

 

 • Σπητέρnς, Τώνης.

“Μερικές Σκέψεις γύρω από το Έργο του Χρίστου Σαρακατσιάνου.” Στο Σαρακατσιάνος. Ηράκλειο Κρήτης: Σταυρακάκη, 1984. (Πρόσκλ. ατ. έκθ.).

 

 • Στάμος, Θόδωρος.

[Χωρίς Τίιλο]. Λευκάδα, Οκτώβριος 1988.

 

 • Στεφανίδης, Μάνος.

“Χρήστος Σαρακατσιάνος: Στο Πνευματικό Κέντρο Ώρα.” Περ Τέχνη. Φεβρουάριος – Μάρτιος 1983, τεύχ. 4, σ. 38-39.

“Χρήστος Σαρακατσιάνος – Ξυλογραφίες του Αυστηρού Ρυθμού.” Στο Χρ. Σαρακατσιάνος Ξυλογραφίες. Αθήνα: Επίπεδα, 1984. Κείμενο στα Ελληνικά και Αγγλικά. (Κατ. ατ. έκθ.).

[Χωρίς Τίτλο]. Στο Σαρακατσιάνος. Ηράκλειο Κρήτης: Σταυρακάκη, 1985. (Απόσπ. Πρόσκλ. ατ. έκθ.).

 

 • Σχινά, Αθηνά.

“Χρ. Σαρακατσιάνος.” Περ. Πολιτεία, Ιανουάριος 1985, τεύχ. 7, σ. 89.

 

 • Φωκάς, Γιώργος.

“Από την πρόσφατη δουλειά Ελλήνων ζωγράφων: Ο ζωγράφος Χρήστος Σαρακατσιάνος.” Περ. Πολιτεία, Απρίλιος – Ιούνιος 1982, τεύχ. 4, σ. 64-65.

 

 • Χρήστου, Χρύσανθος.

“Η Ζωγραφική του Χρήστου Σαρακατσιάνου. Ζωγραφική Προσωπικών Διατυπώσεων. Εφημ. Εξόρμηση, 26 Οκτωβρίου 1984, σ. 21.

Τα παρακάτω είναι αποσπάσματα του παραπάνω:

[Χωρίς Τίτλο]. Στο Σύγχρονοι Έλληνες Καλλιτέχνες. Αθήνα: Επίπεδα, 1984. Κείμενο στα Ελληνικά και Αγγλικά. (Απόσπ., Κατ. ομ. έκθ.). Στο Σαρακατσιάνος. Ιωάννινα: Εποχή, 1985. (Απόσπ., Προσκλ. ατ. έκθ.) και στο Ζωγραφική Σύγχρονες Τάσεις. Αθήνα: Επίπεδο, 1965. Κείμενο στα Ελληνικά και Αγγλικά. (Απόσπ., Κατ. ομ. έκθ.).

 

 • Cavaliere, Barbara.

“Chrιstοs Sarakatsianos.”. February 1989. (Δεν έχει δημοσιευθεί).

 

 • Stenzel, Samantha.

“The Women of Sarakalsianos” Mag. Greece’s Weekly. 7 April 1984. p. 3

 

 • Vrachopoulos, Thalia.

“Formes Integrations: Deux Αrtίstes Grecs.” + -0, June 1990, no. 56., p. 29-30.

“The Works of Christos Sarakatsianos as Seen in Light of an Amended Formalism.” Mag. Journal of the Hellenic Diaspora, 1997, vol. 23.2. p. 127-138 and Mag. Journal of the Hellenic Diaspora, 1997, an offprint of vol. 23.2.

“The Singular Sarakatsianos.” Hilton Greece Magazine, October-November-December 1988-  January 1989, vol. 20, no. 73, p. 6-8.

 

ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

 • “Μέθοδοι Αναπαραγωγής Χαρακτικών.” Στο Ημερίδα με Θέμα: Θεωρητικές Προσεγγίσεις στην Ελληνική Χαρακτική του 17ου – 19ου Αιώνα: Χαρακτικά Ελλήνων Λαϊκών Χαρακτών 17ος-19ος αιώνας. Αθήνα: Δήμος Αθηναίων Πνευματικό Κέντρο 1988.
 • “Η Αναγκαιότητα της Τέχνης.” Στο Πολιτιστική Οικολογία: Επιστημονικό Συμπόσιο (Καπέσοβο, 29 Ιουνίου-1 Ιουλίου 2001). Ιωάννινα: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Τομέας Φιλοσοφίας, 2002, σ. 51 και Εφημ. Ιλισσός, Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2003, τεύχ. 2, σ. 6.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
1980 Ø    Ιωάννου, Όλγα. “Η Αυθεντική Xαλκογραφία.” Περ. Επίκαιρα, 20-26 Μαρτίου 1980, τεύχ. 607, σ. 30-31.
1982 Ø    Δικαίος, Άρης. “Χρήστος Σαρακατσιάνος: Η Ζωγραφική δεν Περνάει Κρίση γιατί        αποτελείται από την ίδια τη Ζωή.” Εφημ. Αλλαγή (Πάτρα), 17 Δεκεμβρίου 1982, σ. 4.
1983 Ø    Μαλτέζου, Σοφία. “Τα Ταλέντα που Χάνονται: Τα Αθώα Θύματα.” Περ. Ρομάντζο, 25 Ιανουαρίου 1983, τεύχ. 2080, σ. 10-11.
1984 Ø    Κατημερτζή, Παρασκευή. “Να Πλησιάσουμε τον Άνθρωπο” Εφημ. Ελεύθερη Γνώμη, 25 Ιανουαρίου 1984.
1985 Ø    “Στην Περιφέρεια.” Περ. Τώρα, 24 Οκτωβρίου 1985, τεύχ. 5, σ. 120.
1987 Ø    Παπαδήμου, Σοφία. “Χρήστος Σαρακατσιάνος: 35 Χρόνια Περιθώριο.” Εφημ. Τα Νέα, 20 Νοεμβρίου 1987, σ. 24.

Ø    Βασιλοπούλου, Βιβή. “Τραγουδάω την Εποχή μου και τη Γυναίκα…” Εφημ. Η Εβδόμη, 13 Δεκεμβρίου 1987, σ. 45.

Ø    Καραμπάσης, Νίκος. “Δεν Φτάνει μόνο η Έμπνευση και η Φαντασία.” Εφημ. Εξόρμηση, 20 Δεκεμβρίου 1987, σ. 29.

1988 Ø    Βασιλάκου, Αγγελική. “Ο Ανοιχτός Ουρανός του Χρήστου Σαρακατσιάνου.” Περ. Αγορά, 8         Απριλίου 1988, τεύχ. 23, σ. 76-77.

Ø    Κάκαρη, Α. “Χρήστος Σαρακατσιάνος: ‘Η Τέχνη γεννιέται μέσα στη Σιωπή’.” Περ. Εψιλον, 2 Αυγούστου 1998, τεύχ. 382, σ. 54.

1989 Ø    “Χαλκογραφίες με Φόρμες Ελληνικές.” Εφημ. Μεσόγειος (Ηράκλειο), 7 Φεβρουαρίου 1989, σ. 8-9.

Ø    Κουτσάκη, Αντωνία. “Χρήστος Σαρακατσιάνος: Η Τέχνη Είναι Οριζόντια Παιδεία.” Εφημ. Δημοκράτης (Ηράκλειο), 7 Φεβρουαρίου 1989.

Ø    Χαλκιαδάκη, Ελένη. “Χ. Σαρακατσιάνος: Διάλεξα το Περιθώριο.” Εφημ. Η Τόλμη (Ηράκλειο), 9 Φεβρουαρίου 1989, σ. 4.

Ø    Πολίτη, Τίνα. “Χρήστος Σαρακατσιάνος: Ο Καλλιτέχνης Πρέπει να Σκέφτεται Πολύ και να Δουλεύει Λίγο.” Περ. Ταχυδρόμος, 18 Μαΐου 1989, τεύχ. 20, σ. 154-156, 158-159.

Ø    Πιτούλη, Γ. “Παιγνίδια στο Φως.” Περ. La Mia Casa, Νοέμβριος 1989, τεύχ. 3, σ. 127.

1990 Ø    Bellamy, Louise. “From Athens Hope in Love and Life.” Newsp. The Age            (Μelbουrne), 27 March 1990, p. 3.

Ø    Καρδουλάκη, Αρτεμις. “Λατρεία για τη Γυναίκα.” Εφημ. Νέα Προοπτική, 14 Απριλίου 1990, σ. 15.

Ø    Παπαδοπούλου, Μπία. “Η Σφραγίδα ενός Έργου.” Περ. La Mia Casa, Σεπτέμβριος 1990, τεύχ. 11, σ. 18-20.

Ø    Τζιμούρτας, Γιάννης. “Χρήστος Σαρακατσάνος: Ψάχνω Φως στο Τούνελ.” Περ. Εικόνες, 24 Οκτωβρίου 1990, σ. 150-1 53.

Ø    Δεβλέτογλου, Μαρία. “Ο Δύσκολος Δρόμος για την Αναγνώριση.” Εφημ. Κέρδος, 28 Οκτωβρίου 1990, σ. 39.

Ø    Μάνεση, Μανιώ. “Η Γυναίκα Είναι τα Πάντα.” Εφημ. Εξόρμηση της Κυριακής, 28 Οκτωβρίου1990, σ. 28-29.

Ø    “Έλληνες Ζωγράφοι Πάσχουν από Μάρκετινγκ.” Περ. Αγορά, 1 Νοεμβρίου 1990, σ. 94-95. 1990.

1996 Ø    Μαρμαρινός, Σταύρος. “Ο Χρ. Σαρακατσιάνος προβάλλει τους Έλληνες με τη Νέα Έκθεσή του στη Ν.Υ.” Εφημ. Εθνικός Κήρυξ (Ν. Υόρκη), 22 Φεβρουαρίου 1996, σ. 4.
1997 Ø    “Δύο Ήρωες Φάροι.” Περ. Tάϊμ Άουτ, 17 Αυγούστου 1997, σ. 2.
1998 Ø    Κουκά, Αναστασία. “Τα Σύγχρονα Δεσμά.” Περ.         Tάϊμ Άουτ , 22 Μαρτίου 1998, σ. 2.
1999 Ø    Αρφαρά, Κάτια. “Με Κυρίαρχη τη Γυναικεία Μορφή.” Εφημ. Το Βήμα, 10 Νοεμβρίου 1999.

Ø    Πολυζώη, Έφη. “Ιδεολογία, Μύθοι και Σύμβολα σε Μεγάλες Διαστάσεις.” Εφημ. Η Βραδυνή, 11 Νοεμβρίου 1999.

Ø    Παπανικολάου, Νίκη. “Η Στάση μου για τη Ζωή Εκφράζεται μέσα από τη Ζωγραφική μου.” Εφημ. Κέρδος, 21 Νοεμβρίου 1999, σ. 48-49.

Ø    Ρουμπούλα, Δήμητρα. “Τραγουδάω’ τη Ζωή με τα Έργα μου.” Εφημ. Έθνος, 25        Νοεμβρίου1999.

2003 Ø    Ανδρέου, Χριστίνα. “Όταν το Χρώμα Ανατρέπει τις Αρμονίες.” Εφημ. Η Αξία, 6 Δεκεμβρίου 2003, σ. 3.
2004 Ø   Kαρδουλάκη Άρτεμις, “Ο καλλιτέχνης είναι ένας φιλόσοφος της εικόνας με συνέπεια και συνέχεια”, Τα Νέα της Τέχνης αρ. 130, Οκτώβριος 2004, σ. 10-11.

Ø   “Η ένταση των μορφών και η εσωτερικότητα των χρωμάτων”. Εφημερίδα Αξία, αρ. 318, 5 Ιουνίου 2004, σ. 2/38-3/38/.

2005 Ø   Σκαρλάτου Άννα, “Χρήστος Σαρακατσιάνος. Ζωγράφος, γλύπτης και χαράκτης. ‘Ο Θεός είναι γυναίκα’”, εφημ. Επιχειρώ αρ. 139, Ιανουάριος 2005, σ. 52/24.

Ø   Χρήστος Σαρακατσιάνος”, περ. Inside Σπίτι και Διακόσμηση         τχ. 25, Ιανουάριος 2005, σ. 36-37.

 

 

ΤΥΠΟΣ
1978 Ø Ρητορίδης, Θαλής. “Γιάννη Καραβίδα: ‘Ο Άλλος Ήλιος’: (Ποιήματα) 1978.” Περ. Βωμός της Τέχνης, 1978, σ. 5.

Ø Κουλούρης, Χρήστος. “Γιάννη Καραβίδα: ‘Ο Άλλος Ήλιος’: Ποιήματα.” Περ. Νέα Σκέψη, 1978, σ. 475.

1980 Ø Αντωνακάτου, Ντιάνα. “Ελληνική Χαρακτική: Μια Νέα Επαφή με το Κοινό.” Περ. Πολιτικά Θέματα, 1 Μαΐου 1980, τεύχ. 25, σ. 41.

Ø “Σε Απεργία Πείνας οι Εικαστικοί Καλλιτέχνες.” Εφημ. Ελευθεροτυπία, 17 Δεκεμβρίου 1980.

Ø Εφημ. Το Βήμα, 17 Δεκεμβρίου 1980.

Ø “Περιμένουν 30 Χρόνια για Ένα Νομοσχέδιο!.” Εφημ. Τα Νέα, 17 Δεκεμβρίου 1980.

1982 Ø Ιωάννου, ‘Ολγα. “Χαρακτική στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.” Περ. Επίκαιρα, 18 Μαρτίου 1982, τεύχ. 711, σ. 77.

Ø “20.00: Εικαστικά: Ο Ζωγραφικός Χώρος του Χρήστου Σαρακατσιάνου.” Περ. Ραδιοτηλεόραση, 13-19 Νοεμβρίου 1982, σ. 24.

Ø “Εκθέσεις.” Περ. Ταχυδρόμος, 2 Δεκεμβρίου 1982, τεύχ. 48, σ. 178-179.

1983 Ø “Πολιτιστικό Δεκαήμερο στην Άνω Ηλιούπολη.” Εφημ. Εξόρμηση της Κυριακής, 2 1-22         Μαΐου         1983, σ. 8.

Ø “Που Θα βρείτε Τι: Τέχνη.” Περ. Οι Σωστές Αγορές. Έκδοση του Περ. Πάνθεον,1983, σ. 31.

1984 Ø Έκθεση Ξυλογραφίας.” Εφημ. Απογευματινή, 20 Ιανουαρίου 1984, σ. 5.

Ø “Εκθέσεις: Σαρακατσιάνος.” Εφημ. Ειδήσεις, 27 Ιανουαρίου 1984, σ. 23.

Ø “Εικαστικά.” Εφημ. Τα Νέα, 27 Ιανουαρίου 1984, σ. 2.

Ø “Καλλιτεχνικές εκθέσεις.” Περ. Αθηνόραμα, 2-8 Φεβρουαρίου 1984, τεύχ. 382, σ. 10-11.

Ø Έκθεση με Δώρα.” Περ. Ένα, 2 Φεβρουαρίου 1984, τεύχ. 5, σ. 97.

Ø “19.35: Εικαστικά: Νέοι Καλλιτέχνες στις Αθηναϊκές Αίθουσες.” Περ. Ραδιοτηλεόραση, 11-17 Φεβρουαρίου 1984, τεύχ. 730, σ. 26.

Ø “Οι Ξυλογραφίες Του Χρήστου Σαρακατσιάνου.” Περ. Πάνθεον, 14-27 Φεβρουαρίου 1984, τεύχ. 796, σ. 15.

Ø Περπιράκη, Πόπη. “Η Καλλιτεχνική Αθήνα: Αίθουσα Τέχνης ‘Επίπεδα’.” Εφημ. Ο Φιλελεύθερος (Λευκωσία), 17 Φεβρουαρίου 1984, σ. 9.

Ø Σ. Β. και Β. Α. “Εκδηλώσεις, Εικαστικά και Άλλα.” Εφημ. Αγωνιστής, 23 Φεβρουαρίου 1984, σ. 29.

Ø Νέες Μεταξοτυπίες Γνωστών Ζωγράφων.” Εφημ. Το Βήμα, 29 Απριλίου 1984, σ. 23.

Ø Ε. Α. “Σαρακατσιάνος: Ξυλογραφίες.” Περ. Εργαστήρι, Απρίλιος – Μάιος – Ιούνιος 1984, τεύχ. 1, σ. 20.

Ø Ιωάννου, Μίρκα. “Εικαστική Κίνηση: Από την Καλλιτεχνική Επικαιρότητα Του Τελευταίου Τριμήνου.” Περ. Ταχυδρόμος, 10 Μαΐου 1984. τεύχ. 19, σ. 69.

Ø Παλαιολόγου, Βίκυ. “Εικαστική Συνάντηση 15 Ελλήνων και Ρουμάνων Ζωγράφων.” Εφημ. Απογευματινή, 18 Σεπτεμβρίου 1984, σ. 5.

Ø ‘Έγιναν τα Εγκαίνια της Έκθεσης Ελλήνων και Ρουμάνων Καλλιτεχνών.” Εφημ. Ελεύθερη Γνώμη, 18 Σεπτεμβρίου 1984, σ. 8.

Ø 17.00: Ας Μιλήσουμε για Τέχνη.” Περ. Ραδιοτηλεόραση, 6-12 Οκτωβρίου 1984, τεύχ. 764, σ. 45.

Ø “Εικαστικά.” Εφημ. Έθνος, 22 Οκτωβρίου 1984.

Ø “Η Ζωγραφική του Χρήστου Σαρακατσιάνου: Ζωγραφική Προσωπικών Διατυπώσεων.” Εφημ. Εξόρμηση, 26 Οκτωβρίου 1984, σ. 21.

1985 Ø “Όταν η Άγνοια Οδηγεί και στην Κερδοσκοπία.” Εφημ. Η Βραδυνή, 17 Ιανουαρίου 1985, σ. 6.

Ø “Εκθέσεις να Δουν τα Μάτια σας.” Εφημ. Ελεύθερος Τύπος, 21 Ιανουαρίου 1985, σ. 29.

Ø ‘Εκθέσεις.” Εφημ. Το Βήμα, 31 Μαρτίου 1985, σ. 22.

Ø Mag. Greek Dipiomatic Life, April1985, no. 88, p.3.

Ø “Εγκαινιάσθηκε η Έκθεση Χαρακτικής Σαρακατσιάνου.” Εφημ. Η Αλλαγή (Ηράκλειο), 3 Απριλίου1985, σ. 2.

Ø Λιναρδάτος, Κοσμάς. “Θεατρικά’ 15 Ζωγράφων και Χαρακτικά Σαρακατσιάνου.” Εφημ. Η Βραδυνή, 8 Απριλίου 1985, σ. 4.

Ø Μπόντζου, Κίτσα. “Το Υπερατλαντικό Ταξίδι της Ελληνικής Ζωγραφικής.” Περ. Ένα, 18 Απριλίου 1985, τεύχ. 16, σ. 37.

Ø “ Η Ζωγραφική του Χρήστου Σαρακατσιάνου.” Εφημ. Ηπειρωτικός Αγών (Ιωάννινα), 31 Οκτωβρίου 1985, σ. 2.

Ø “Εγκαινιάστηκε η Έκθεση του Χρήστου Σαρακατσιάνου 31 Οκτώβρη μέχρι 15 Νοέμβρη.” Εφημ. Ο Νέος Αγωνιστής της Ηπείρου (Ιωάννινα), 4 Νοεμβρίου 1985, σ. 3.

Ø “Η Ζωγραφική του Χ. Σαρακατσιάνου.” Εφημ. Ελευθερία (Ιωάννινα), 9 Νοεμβρίου 1985, σ. 5.

Ø Πετρής, Γ. “Η Έκθεση Ζωγραφικής του Χρήστου Σαρακατσιάνου στην ‘Εποχή.” Εφημ. Πρωινός Λόγος (Ιωάννινα), 10 Νοεμβρίου 1985, σ. 2.

Ø “Ηπειρωτικά 24ωρα.” Εφημ. Ελευθερία (Ιωάννινα), 17 Νοεμβρίου 1985, σ. 2.

Ø “Έκθεση Σαρακατσιάνου.” Περ. Συλλεκτικός Κόσμος, Νοέμβριος 1985, τεύχ. 60.

1986 Ø Μαθιουδάκη, Μανουέλα. “Η Συλλογή Βορρέ Ταξιδεύει στον Κόσμο.” Περ. Ταχυδρόμος, 13 Φεβρουαρίου 1986, τ. 1657, no. 7, σ. 70.

Ø “Το Ίδρυμα Γουλανδρή Ευεργέτης της Μοντέρνας Τέχνης.” Εφημ. Τα Νέα, 21 Ιουλίου 1986, σ. 27.

Ø “Η Ζωγραφική του Χρ. Σαρακατσιάνου: Το Όραμα της Γυναίκας.” Περ. Ένα, 27 Ιουλίου 1986.

Ø Ηλιοπούλου – Ρογκάν, Ντόρα. “Παρουσιάσεις Καλλιτεχνών στο Ίδρυμα Γουλανδρή: Καθιερωμένοι και Νέοι Εικαστικοί Δίνουν ένα Δυναμικό Παρόν.” Εφημ. Η Καθημερινή, ό Αυγούστου 1986.

Ø Βούλτεψη, Σοφία. “Με την Αρχαία Τέχνη.” Περ. Εικόνες, 13 Αυγούστου 1986, τεύχ. 93, σ. 61.

Ø Σπήρμαν, Κέλλυ. “Ενα Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης για τα Καλοκαίρια.” Περ. Το Τέταρτο, Σεπτέμβριος 1986, τεύχ. 17, σ. 17.

Ø ν. Τ. “Εκθεση Χρήστου Σαρακατσιάνου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου.” Περ. Νέες Τομές στη Σκέψη, στα Γράμματα, στις Τέχνες, Οκτώβριος – Νοέμβριος –         Δεκέμβριος 1986, τεύχ. 7 (99), σ. 138.

1987 Ø “Έργα Χρ. Σαρακατσιάνου στην Κουμαντάρειο Σπάρτης.” Εφημ. Η Καθημερινή, 3 Δεκεμβρίου1987, σ. 7.

Ø “Εικαστικά.” Περ. Ένα, 10 Δεκεμβρίου 1987, τεύχ. 50, σ. 238.

1988 Ø “Με έμπνευση και αμεσότητα.” Εφημ. Κέρδος, 20 Ιανουαρίου 1988, σ. 26.

Ø “Οι Χαλκογραφίες του Χρήστου Σαρακατσιάνου.” Περ. Διπλό Τηλέραμα, 7-13 Mαΐου 1988, τεύχ. 583, σ, 42.

Ø “Αν Βγείτε Έξω.” Περ. Ένα, 7 Ιουνίου 1988, τεύχ. 3, σ. 142.

1989 Ø “Η Έκθεση της Κατερίνας Βαβλίτου.” Εφημ. Δημοκράτης (Ηράκλειο), 4 Φεβρουαρίου 1989.

Ø “Έκθεση και Κοκτέιλ.” Περ. ‘Ενα, 9 Αυγούστου 1989, τεύχ. 12, σ. 67.

1990 Ø “Χρήστος Σαρακατσιάνος, Αλέξανδρος Συνδικάς.” Περ. Σκέψεις (Σίδνευ), Μάρτιος 1990, τεύχ. 17, σ. 34-35.

Ø Art Café: Στιγμές στο Χώρο.” Περ. Κατοικία, Μάιος 1990, τεύχ. 41, σ. 81- 82, 84.

Ø “Art Gallery Χρήστος Κυριαζής.” Περ. Οδηγός Gallery Guide, 15 Οκτωβρίου – 15   Δεκεμβρίου1990, τεύχ. 3, σ. 16.

Ø Κατημερτζή, Παρασκευή. “Χ. Σαρακατσιάνος: Στο Προσκήνιο μετά 20 Χρόνια.” Εφημ. Τα Νέα, 27 Οκτωβρίου 1990.

Ø Βενετσάνου, Αναστασία. “Είκοσι Χρόνια Δημιουργίας.” Εφημ. Βραδυνοί Καιροί 30 Οκτωβρίου1990.

Ø “Εργα Σαρακατσιάνου και Νεώτερων Δημιουργών.” Εφημ. H Καθημερινή, 31 Οκτωβρίου1990.

Ø ‘Vorres Museum.” Περ. Arti Η Τέχνη Σήμερα, Νοέμβριος – Δεκέμβριος 1990, τεύχ. 2.

Ø “Sarakatsianos: Vorres Museum, Paeania, Greece.” Περ. Οδηγός Gallery Guide, 15 Δεκεμβρίου1990- 15 Φεβρουαρίου 1991, τεύχ. 4, σ. 4-5.

1991 Ø Δήμου, Μιχάλης. “Μουσείο Βορρέ.” Περ. Must, Χειμώνας 1991, τεύχ. 1, σ. 29.

Ø “19.30: Τέχνη και Πολιτισμός”. Περ. Ραδιοτηλεόραση, 23 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου 1991, τεύχ. 1097, σ. 42.

Ø “Εκθέσεις που Έγιναν.” Περ. Οδηγός Gallery Guide, Μάρτιος – Απρίλιος 1991, τεύχ. 5, σ. 16.

1993 Ø «Christos Sarakatsianos.» Mag. Art Now Gallery Guide (New York), February 1993, vol. 23, no. 6, σ. 73.

Ø “Φεβρουάριος.” Περ. El. Ιανουάριος – Φεβρουάριος – Μάρτιος 1993, τεύχ. 1.

1994 Ø Σαρηγιάννη, Μαρία-Χριστίνα. “Στο Σπίτι του Γιάννη & της Βάνας Δελούδη.” Περ. Κατοικία, Οκτώβριος – Νοέμβριος 1994, τεύχ. 56, σ. 52.
1995 Ø “Περιοδική Βιογραφική Ιστορία και Εγκυκλοπαίδεια των Εικαστικών Τεχνών.” Περ. ΕΙ, Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1995, τεύχ. 12, σ. 31.
1997 Ø Σάπικα, Σύνθια. “Η Τέχνη Βρήκε Νέο Σπίτι” Εφημ. Απογευματινή, 2 Απριλίου 1997, σ. 32.

Ø Έκθεση Σύγχρονης Ελληνικής Γλυπτικής. Εφημερίδα του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Νοέμβριος 1997, σ. 3.

1998 Ø “Τα Σύγχρονα Δεσμά.” Περ. Τάιμ Άουτ, 22 Μαρτίου 1998, σ. 2.
1999 Ø Βασιλοπούλου, Βιβή. “Μια Μικρή Γνωριμία με τον Léger.” Εφημ. Επενδυτής 28-29 Αυγούστου1999, Ε11.

Ø “Stavros Mihalarias Art.” Περ. Gallery, Φθινόπωρο 1999 – Χειμώνας 2000, τεύχ. 32, σ. 41.

Ø Εφημ. Το Βήμα, 7 Νοεμβρίου 1999.

Ø “Εγκαίνια Χρωμάτων” Εφημ. Ελευθεροτυπία, 10 Νοεμβρίoυ 1999.

Ø ‘Αθάνατα, Αγέρωχα Δέντρα.” Εφημ. Η Βραδυνή, 10 Νοεμβρίου 1999.

Ø “An Artist’s View of the Female Figure.” Newsp. Athens News, 10 November 1999.

Ø “Επί Παντός.” Εφημ. Εξπρές, 10 Νοεμβρίου 1999.

Ø “Εικαστικές Αποτυπώσεις του Γυναικείου Σώματος.” Εφημ. Η Αυγή, 12 Νοεμβρίου 1999.

Ø Γιακουμής, Λάκης. “Stavros Mihalarias Art: Xρ. Σαρακατσιάνος.” Εφημ. Αθηναϊκή, 13 Νοεμβρίου 1999, σ. 27.

Ø “Έκθεση Σαρακατσιάνου.” Εφημ. Απογευματινή, 15 Νοεμβρίου 1999.

Ø “Χρώματα και Γυναικείες Μορφές.” Εφημ. Το Βήμα, 16 Νοεμβρίου 1999.

Ø “Γυναίκα και Γεωμετρία στα Έργα του Χρήστου Σαρακατσιάνου.” Εφημ. Ελεύθερος Τύπος, 16 Νοεμβρίου 1999.

Ø “Εικαστικές Διαδρομές.” Εφημ. Εξουσία, 16 Νοεμβρίου 1999.

Ø Papadopoulou, Christy. “Sarakatsianos’ Flowing Creativity.” Newsp. Athens News, 16 November 1999.

Ø “Σαρακατσιάνος Λίγο Πριν το … 2000.” Εφημ. Σύμβουλος Χρηματιστηρίου, 17 Νοεμβρίου1999.

Ø Διαστάσεις Τέχνης.” Εφημ. Ελεύθερος Τύπος, 19 Νοεμβρίου 1999, σ. 22.

Ø “Χρήστος Σαρακατσιάνος.” Περ. Είναι, 19 Νοεμβρίου 1999.

Ø “Με Κυρίαρχο Φως.” Εφημ. Αδέσμευτος Τύπος Κ. Μήτση, 19 Νοεμβρίου 1999. Εφημ. Η Καθημερινή, 21 Νοεμβρίου 1999.

Ø “Χρώματα και Σώματα του Σαρακατσιάνου.” Εφημ. Yes, 23 Νοεμβρίου 1999.

Ø “Η Έμπνευση του Πληθωρικού Σώματος.” Περ. Exodos, 26 Νοεμβρίου 1999.

Ø Θεοφανοπούλου, Λουκία. “Μυητική… … Διεργασία.” Εφημ. Ελεύθερος, 30 Νοεμβρίου 1999.

Ø “Τέχνη και Λάμψη.” Περ. Εγώ, 30 Νοεμβρίου 1999.

Ø “Πληθωρικό Σώμα.” Εφημ. Mirror, Δεκέμβριος 1999.

Ø “Μια Έκθεση με Πειθαρχία και Ισορροπία.” Εφημ. Αδέσμευτος Τύπος, 1999, σ. 15.

2000 Ø “Τα Έργα του Χρήστου Σαρακατσιάνου.” Εφημ. Ηπειρωτικός Αγών (Ιωάννινα), 7 Νοεμβρίου2000, σ. 15.

Ø “Γεωμετρώντας τον Χώρο.” Εφημ. Το Βήμα, 11 Νοεμβρίου 2000, σ. Α31.

2002 Ø ‘Εκρηκτικά Χρώματα, Γεωμετρικές Φόρμες.” Εφημ. Επενδυτής, 22-23 Ιουνίου 2002, σ. 03.
2003 Ø “Τέχνης Έργα.” Εφημ. Το Βήμα, Αθήνα, 24 Απριλίου 2003, σ. Α38.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

 • Εικαστικά: Ο Ζωγραφικός κόσμος του Χρήστου Σαρακατσιάνου. Σκηνοθεσία : Γιώργος Εμιρζάς. Επιμέλεια-Ρεπορτάζ: Μαρία Καραβία. ΕΡΤ, 18 Νοεμβρίου 1982.
 • Εδώ και Σήμερα. ΕΡΤ, 24 Ιανουαρίου 1984.
 • Εικαστικά: Σκηνοθεσία: Γιώργος Εμιρζάς. Επιμέλεια – Ρεπορτάζ: Μαρία Καραβία. ΕΡΤ, 16 Φεβρουαρίου 1984. (Σχετικά με την ατομική έκθεση στις Αίθουσες Τέχνης Επίπεδα, Αθήνα).
 • Τέχνη και Πολιτισμός: Ο Ζωγράφος Χρήστος Σαρακατσιάνος. Σκηνοθεσία: Θανάσης Νέτας. Επιμέλεια: Χρήστος Καραβασίλης, ΕΤ1, 28 Φεβρουαρίου 1991. (Σχετικά με την ατομική έκθεση στο Μουσείο Βορρέ, Παιανία).
 • Ο Ζωγράφος Χρήστος Σαρακατσιάνος. ΝΕΤ, 1 Οκτωβρίου 2001. (Πορτραίτο του Καλλιτέχνη).

 

 

 

Πρόσφατα άρθρα
15 πράγματα που μπορείς να κάνεις αντί να του στείλεις μήνυμα

15 πράγματα που μπορείς να κάνεις αντί να του στείλεις μήνυμα

19 Μαΐ 2022
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού: Ξεκινούν οι Θεματικοί Διαγωνισμοί Καινοτομίας

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού: Ξεκινούν οι Θεματικοί Διαγωνισμοί Καινοτομίας

19 Μαΐ 2022
Προσωπικά δεδομένα: Πληροφορίες που σας αφορούν ανταλλάσσονται στο Διαδίκτυο 376 φορές την ημέρα

Προσωπικά δεδομένα: Πληροφορίες που σας αφορούν ανταλλάσσονται στο Διαδίκτυο 376 φορές την ημέρα

19 Μαΐ 2022
Eνεργοποιεί τα ΑΝΤΕΝΝΑ Studios ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ

Eνεργοποιεί τα ΑΝΤΕΝΝΑ Studios ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ

19 Μαΐ 2022
Λουλούδι-Σιδερένιος κήπος Νίκος Γιώργος Παπουτσίδης-Στον Οικο BONHAMS στο Παρίσι

Λουλούδι-Σιδερένιος κήπος Νίκος Γιώργος Παπουτσίδης-Στον Οικο BONHAMS στο Παρίσι

18 Μαΐ 2022

Στην ίδια κατηγορία

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού: Ξεκινούν οι Θεματικοί Διαγωνισμοί Καινοτομίας
19 Μαΐ 2022

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού: Ξεκινούν οι Θεματικοί Διαγωνισμοί Καινοτομίας

Λουλούδι-Σιδερένιος κήπος Νίκος Γιώργος Παπουτσίδης-Στον Οικο BONHAMS στο Παρίσι
18 Μαΐ 2022

Λουλούδι-Σιδερένιος κήπος Νίκος Γιώργος Παπουτσίδης-Στον Οικο BONHAMS στο Παρίσι

OTE: United Group και PPF για την Telekom Romania – Η Alpha στην Κρήτη – Το ακίνητο του Λάκη
18 Μαΐ 2022

OTE: United Group και PPF για την Telekom Romania – Η Alpha στην Κρήτη – Το ακίνητο του Λάκη