Η μοναδική ερώτηση που πρέπει να κάνεις σε κάποιον για να καταλάβεις αμέσως τον χαρακτήρα του
Συναντάμε πολλούς ανθρώπους καθημερινά.
Αλλοι είναι πιο απόμακροι και κλειστοί χαρακτήρες και άλλοι πιο κοινωνικοί και ευχάριστοι στην κουβέντα.
Είτε πρόκειται για φιλική, για ερωτική ή για επαγγελματική σχέση είναι πλεονέκτημα να μπορείς να καταλαβαίνεις τους άλλους και να ξέρεις με ποιον έχεις να κάνεις.
Αρκετές φορές έχουμε αναρωτηθεί για το τι σκέφτεται ο άλλος δίπλα μας. Δεν θα ήταν τέλειο να μπορούσαμε να καταλαβαίνουμε τον χαρακτήρα των άλλων από την πρώτη κιόλας συζήτηση;
Κι όμως υπάρχει ένας γρήγορος και επιστημονικά επικυρωμένος τρόπος που μπορεί να σου αποκαλύψει πολλά για την προσωπικότητα του συνομιλητή σου.
Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Personality and Social Psychology», η ερώτηση που αποκαλύπτει άμεσα τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του άλλου είναι ποια είναι η γνώμη του και η άποψή του για έναν κοινό σας γνωστό.
«Δεν βλέπουμε τους άλλους όπως είναι, τους βλέπουμε όπως εμείς είμαστε». Οι άνθρωποι τείνουν να βλέπουν τα δικά τους χαρακτηριστικά στους άλλους και κάνουν προβολή του εαυτού τους.
Βλέπουμε τα πράγματα όχι όπως είναι, αλλά όπως είμαστε. Το νόημα που αποδίδουμε στα πράγματα έχει άμεσα να κάνει με το ποιοι είμαστε.
Ετσι οι ερμηνείες και τα συμπεράσματά μας για τους ανθρώπους και τα γεγονότα συχνά αφορούν περισσότερο εμάς τους ίδιους και τον τρόπο με τον οποίο τείνουμε να προσλαμβάνουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας.
Σύμφωνα λοιπόν με μια έρευνα, αν ρωτήσεις κάποιον ποια είναι η γνώμη του για κάποιον άλλο άνθρωπο, τότε θα σου αποκαλύψει κάτι για τη δική του προσωπικότητα.
Για παράδειγμα ένας ευγενικός και καλός άνθρωπος, θα βλέπει και τους άλλους ευγενικούς και καλούς, ή κάποιος εγωιστής θα διακρίνει και στους άλλους εγωισμό.
Το να βλέπουμε τους άλλους θετικά, αποκαλύπτει τα δικά μας θετικά χαρακτηριστικά. Ενα μεγάλο κομμάτι μιας αρνητικής προσωπικότητας είναι το να βλέπει τους άλλους αρνητικά.
Η τάση να βλέπουμε τους άλλους αρνητικά, υποδηλώνει μεγαλύτερη πιθανότητα κατάθλιψης και δικής μας αντικοινωνικής συμπεριφοράς.